StoryEditor

Rozpočet neobmedzí investície

29.01.2003, 23:00

Na financovanie prípravy pozemkov pre PSA Peugeot Citroën, ako významnej investície, treba tohto roku zo štátnych prostriedkov 2,217 mld. Sk, s ktorými štátny rozpočet nepočítal. Ministerstvo financií neodporučilo na to použiť prostriedky FNM, lebo by sa zvýšil schodok verejných financií. Vláda včera našla a schválila podľa návrhu zo zdrojov štátneho rozpočtu 1,246 mld. Sk, ktoré dostane na účet rezort hospodárstva do pondelka. Na financovanie zvyšnej takmer 1 mld. Sk, s ktorou dohoda s automobilkou počíta do konca septembra, pripravilo ministerstvo financií dodatok návrhu, s ktorým sa vláda bude zaoberať o týždeň. Ministerstvo navrhuje, aby sa prostriedky na túto druhú časť získali viazaním 1,5 % výdavkov všetkých kapitol štátneho rozpočtu na tento rok. V rokoch 2004 až 2006 sa na prípravu a realizáciu tejto investície má zo štátnych zdrojov a Národného úradu práce vyčleniť ešte 3,768 mld. Sk.
Z uvoľnených 2,217 mld. Sk sa v tomto roku v regióne Trnava -- Juh zo štátnych zdrojov použije 378,2 mil. Sk na výkup pozemkov a 1,076 mld. Sk na prípravu pozemku podľa predstavy investora (príprava pozemkov pod stavbu, odstránenie prekážok). Ďalších 114 mil. Sk si vyžiada budovanie infraštruktúry v meste Trnava po hranicu pozemku. Na práce vyšpecifikované investorom poskytne vláda SR dotáciu 598,3 mil. Sk a na pokrytie nákladov spojených s prevádzkou spoločnosti Trnava Invest, s. r. o., 50 mil. Sk.
O umiestení v SR uvažujú aj ďalšie automobilky -- naposledy britská automobilka MG Rover. Tá plánuje zrušiť investície vo varšavskej Daewoo-FSO Motor a presťahovať prevádzku na Slovensko, Maďarsko alebo do Číny. Podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš vyhlásil, že Slovensko má záujem aj o ďalšie automobilky "Ak by to bolo aktuálne ešte tohto roku, tak by sme mali urobiť všetko pre to, aby sme takúto investíciu získali." Ak by sa na to mali vynakladať peniaze ešte tento rok, riešili by sme to operatívne," povedal. "Rozpočtové obmedzenie nemôže byť prekážkou, aby sme sa o takéto investície neuchádzali," povedal minister hospodárstva Robert Nemcsics. Potvrdil, že ak automobilka prejaví záujem, v úsilí o takúto alebo aj inú automobilku by sme chceli byť úspešní. "Máme dostatok vytypovaných lokalít na umiestenie automobilových výrob na Slovensku. Chuť na akýkoľvek rozvoj výrob, a automobilových špeciálne, Slovensko má," vyhlásil Nemcsics. (Viac na s. 9)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 16:11