StoryEditor

Kofola sa zlúčila s poľským výrobcom nápojov

17.12.2007, 10:33
Autor:
TASRTASR
KSM Investment S.A. so sídlom v Luxembursku ako vlastník skupiny Kofola a spoločnosť Hoop S.A. so sídlom vo Varšave sa s konečnou platnosťou dohodli na podmienkach zlúčenia skupiny Kofola a spoločnosti Hoop.

Vznikol tak jeden z najsilnejších stredoeurópskych hráčov na trhu nealkoholických nápojov.
Transakcia bola realizovaná formou tzv. zlúčenia prevzatím, t.j. prevedením celého majetku skupiny Kofola na spoločnosť Hoop ako preberajúcu spoločnosť a súčasne navýšením základného kapitálu spoločnosti Hoop, a to formou novej emisie akcií.
Hovorca spoločnosti Kofola Holding Martin Klofanda pripomenul, že hlavným cieľom zlúčenia aktivít Kofola Holding a Hoop je využitie synergického efektu oboch spoločností, napríklad vo výrobe, distribúcii a predaji nealkoholických nápojov a vytvorenie čo najlepších podmienok pre ďalšiu expanziu skupiny na trhoch, kde spoločnosti už v súčasnosti podnikajú.
Súčasní akcionári spoločnosti skupiny Kofola získajú v zlúčenej spoločnosti 57-% podiel. Spoluvlastník spoločnosti Hoop Marek Jutkiewitz bude naďalej vlastniť 15 % a fondy ING TFI ďalších 6 % akcií zlúčenej spoločnosti. Zvyšných 22 % bude voľne obchodovaných na varšavskej burze.
Do skupiny patrí aj dcérska spoločnosť Kofola, ktorá sídli a od roku 2002 vyrába nealkoholické nápoje v Rajeckej Lesnej. Výroba na Slovensku hrá pre celú skupinu významnú úlohu. Okrem tradičného československého nápoja Kofola Original sa tu od roku 2004 plní jediná balená voda v portfóliu nápojov spoločnosti Kofola, a to pramenitá voda Rajec. Na slovenskom maloobchodnom trhu je spoločnosť Kofola na druhom mieste z hľadiska hodnoty predaja.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:43