StoryEditor

Kostaričania schválili obchodnú dohodu s USA

08.10.2007, 09:56
Kostaričania tesnou väčšinou schválili v referende pristúpenie svojej zeme k dohode o voľnom obchode so Spojenými štátmi. Na základe predbežných výsledkov nedeľného hlasovania, to dnes vyhlásil kostarický prezident Oscar Arias Sánchez.

Po spočítaní 89 percent hlasov sa pre dohodu vyslovilo 52 percent voličov. Výsledok je prekvapivý, pretože väčšina prieskumov verejnej mienky pred referendom predpokladala jednoznačné odmietnutie dohody. Hlasovaniu predchádzali protesty mnohých obyvateľov, ktorí prejavovali obavy, že štvormiliónovú Kostariku zaplavia lacné poľnohospodárske produkty z USA a spôsobia v krajine veľkú nezamestnanosť.

Vodca opozície Eugenio Trejos odmietol uznať porážku v referende. Požaduje ručné prepočítanie hlasov, ktoré má začať v utorok a potrvá až 15 dní. Kostarika bola jedinou krajinou, ktorá doteraz neratifikovala Stredoamerickú dohodu o voľnom obchode s USA (CAFTA). K tej už skôr pristúpili Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua a Dominikánska republika. Kostarický prezident a časť podnikateľských vrstiev boli proti tomu s tým, že CAFTA prinesie do zeme investície a pracovné miesta. Oponenti ale tvrdia, že príval dovážanej lacnej ryže a mliečnych výrobkov, podlomí domácu výrobu a obmedzí suverenitu zeme. V roku 2006 Kostarika vyviezla do USA tovar v hodnote 3,4 miliardy dolárov a doviezla z USA tovar za 4,6 miliardy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:04