StoryEditor

Byrokraciu na úradoch má odstrániť internet

07.01.2008, 23:00
Podať daňové priznanie, zaregistrovať vozidlo, požiadať o stavebné povolenie či sociálne dávky to je len časť vecí, ktoré by sme mali zvládnuť bez behania po úradoch. Často zbytočnú a zdĺhavú byrokraciu, totiž nahradí pohodlie domova. Stačí keď si zapnete počítač a požadovaný úrad si nájdete na internete.

Podať daňové priznanie, zaregistrovať vozidlo, požiadať o stavebné povolenie či sociálne dávky to je len časť vecí, ktoré by sme mali zvládnuť bez behania po úradoch. Často zbytočnú a zdĺhavú byrokraciu totiž nahradí pohodlie domova. Stačí, ak si zapnete počítač a požadovaný úrad si nájdete na internete.
Online za miliardy
Vláda plánuje v tomto roku vynaložiť na informatizáciu verejnej správy šesť miliárd korún. Z toho viac ako jedna miliarda by mala ísť zo štrukturálnych fondov Európskej únie vďaka schválenému Operačnému programu Informatizácia spoločnosti. "Investície pôjdu na určené priority. Detailný zoznam projektov bude známy na jar," povedal šéf sekcie informatizácia spoločnosti na ministerstve Pavel Bojňanský. Peniaze sú určené hlavne na elektronizáciu verejnej správy a rozvoj elektronických služieb či zvýšenie prístupnosti k širokopásmovému internetu.
Efektívna verejná správa
Spôsob, ako zefektívniť verejný sektor, je e-Government. Skutočnosť, že peniaze sú potrebné na jeho dobudovanie a podporu potvrdzujú odborníci. "Investície by mali jednoznačne smerovať na podporu e-Government obsahu," myslí si manažér IT asociácie Slovenska Gustáv Budinský.
Rozvoj elektronických služieb verejnej správy môže znížiť byrokraciu na úradoch na polovicu. Tak si to predstavuje vládny splnomocnenec pre informatizáciu spoločnosti Pavol Tarina. "Máme ambiciózny cieľ do troch rokov posunúť Slovensko v elektronizácii verejnej správy k prvej polovici úspešnejších krajín Európskej únie. Najlepšie a najrýchlejšie to dosiahneme účinným aplikovaním skúseností a riešení z iných európskych krajín tak, aby sme nemuseli experimentovať," povedal Tarina. O zjednodušenie a zefektívnenie by sa mala postarať hlavne elektronická komunikácia štátnych inštitúcií medzi sebou, čím by občanovi odpadla povinnosť chodiť z jedného úradu do druhého.
Prístupnosť k internetu
Očakáva sa, že nemalé peniaze pôjdu aj na pokrytie Slovenska vysokorýchlostným, alebo širokopásmovým internetom. Ten totiž využíva len necelých sedem percent Slovákov. "Väčšinu bielych miest, ktoré nebudú pokryté komerčnými poskytovateľmi internetu z dôvodu neatraktívnosti, sa bude snažiť pokryť štát. Nie je to jednoduchý proces, ale postupne to budeme riešiť. Pomôcť by nám mali aj prostriedky z operačného programu Informatizácia spoločnosti," povedal Tarina.
Mať pripojenie na internet neznamená ešte žiadnu výhru. To by však mal zmeniť práve e-Government. "Dnes je pre niektorých zbytočné mať internet, keď veľa služieb ešte nie je sprístupnených. Napriek tomu peniaze na pokrytie regiónov, ktoré sú zatiaľ pre providerov neatraktívne, sú nevyhnutné," povedal Budinský.
Digitalizácia dedičstva
V neposlednom rade bude finančná podpora potrebná na vybavenie pamäťových a fondových inštitúcií príslušným hardvérom, softvérom, sieťami a informačno-komunikačnými technológiami. Peniaze pôjdu aj na nákup informačných databáz. Štát sa totiž snaží dať kultúrnemu, vedeckému a intelektuálnemu dedičstvu digitálnu podobu. Použije na to tak vlastné, ako aj európske zdroje.

Zoznam služieb určených na urýchlenú elektronizáciu a prístupnosť online v horizonte najneskôr do konca roku 2009
-- daňové priznanie
-- hľadanie zamestnania
-- sociálne dávky
-- vystavovanie osobných dokladov
-- registrácia automobilu
-- žiadosť o stavebné povolenie
-- hlásenia na políciu
--dostupnosť katalógov verejných knižníc
-- vystavovanie rodných listov a iných listín z matriky
-- prihlasovanie sa na stredné a vysoké školy
-- oznámenie zmeny adresy
-- služby súvisiace s verejným zdravotníctvom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 13:33