StoryEditor

Brazília vyzýva USA, aby zosúladili subvencie na bavlnu podľa WTO

29.07.2007, 14:40
Autor:
TASRTASR

Brazília vyzvala USA, aby zosúladili subvencie na bavlnu podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), inak im hrozí odvetnými opatreniami.

"Brazília si vyhradzuje právo na odvetu," vyhlásil popredný brazílsky vyjednávač Roberto Azevedo.

Brazília vydala varovanie po tom, ako sa arbitrážna komisia WTO uzniesla na tom, že niektoré americké subvencie na bavlnu naďalej porušujú svetové obchodné pravidlá. V piatok pritom americká Snemovňa reprezentantov schválila novú päťročnú farmársku politiku vrátane subvencií na bavlnu.

Americké subvencie znižujú ceny bavlny na celom svete. Podľa správy celosvetovej charitatívnej organizácie Oxfam ak by USA zrušili všetky subvencie na bavlnu, príjem niektorých afrických rodín by sa mohol zvýšiť až o 6 % (o 114 USD ročne, v prepočte 2 770,884 SKK).

Bushova administratíva však obhajuje domácich farmárov a domnieva sa, že jej subvencie výrazne nevplývajú na svetové ceny. "Pracovali sme veľmi, veľmi tvrdo, aby sme ochránili našich producentov bavlny," uviedol minister poľnohospodárstva USA Mike Johanns.

Spor môže trvať do februára budúceho roka, kedy sa buď USA podvolia verdiktu WTO, alebo Brazília bude od WTO žiadať súhlas s udelením obchodných sankcií voči USA vo výške niekoľkých miliárd USD.

USA sú po Číne druhým najväčším vývozcom bavlny na svete. Brazília, ktorej patrí 5. miesto, je v obchodnej kauze advokátom nielen svojej krajiny, ale všetkých rozvojových krajín.

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
(1 USD = 24,306 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:21