StoryEditor

OPEC tvrdí, že nemôže nič urobiť pre zníženie cien ropy

03.01.2008, 12:16
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tvrdia, že kartel nemôže prakticky nič urobiť pre zníženie vysokej ceny čierneho zlata. Na trhu je totiž dostatok tejto komodity.

Ich vyjadrenia zdôrazňujú pohľad OPEC, že za rastom cien stoja iné faktory ako nedostatok ponuky. Dodali, že skupina nepripravuje mimoriadne stretnutie pred viedenskou schôdzkou naplánovanou na 1. februára.
"Problémom nie je nedostatok ponuky," uviedol riaditeľ pre medzinárodné záležitosti štátnej ropnej spoločnosti National Iranian Oil Company Hojjatollah Ghanimifard pre agentúru Reuters. "Myslím si, že hlavný problém sa nachádza mimo ropného trhu. K dispozícii je totiž príliš veľa likvidity." Dodal, že veľká časť z týchto prostriedkov sa dostala na ropný trh. Podľa Ghanimifarda je v súčasnosti na trhu dostatok ropy. Priznal však, že počas zimnej sezóny na severnej pologuli spôsobuje problémy nedostatok rafinérskych kapacít. Irán je druhým najväčším producentom v rámci OPEC.
Aj podľa katarského ministra ropného priemyslu Abdulláha al-Attijáha kartel nemôže znížiť ceny čierneho zlata, keďže ich rast nesúvisí s nedostatkom ponuky na trhu. "Nemyslím si, že OPEC môže niečo urobiť. Ak by súčasná situácia súvisela s ponukou, mohli by sme niečo urobiť," povedal Attijáh v stredu pre agentúru Reuters. Dodal, že silným faktorom sú špekulácie a že predstavitelia kartelu neplánujú mimoriadne stretnutie pred 1. februárom.
Počas stredajšieho obchodovania sa americká ropa vyšplhala až na 100 USD za barel (159 litrov), v prepočte 2 288,40 SKK, čo bolo o 4,02 USD viac ako v utorok na konci obchodovania. Nakoniec z tejto úrovne mierne oslabila a stanovila novú rekordnú zatváraciu cenu 99,62 USD za barel. Dnes okolo obeda sa barel americkej ropy obchodoval za 99,23 USD. Príčinou novej rekordnej ceny bol pokles dolára, znižovanie ropných rezerv v USA a geopolitické napätie.
OPEC dodáva viac ako tretinu ropy, ktorá je k dispozícii na svetovom trhu. Na svojom zasadnutí 5. decembra 2007 sa kartel rozhodol ponechať ťažobné kvóty nezmenené a odmietol výzvy zo strany spotrebiteľských krajín na zvýšenie dodávok kvôli oslabeniu tlakov na ceny.
Ceny ropy počas roka 2007 vzrástli o 57 % a mnoho obchodníkov sa pripravuje na ďalší rok volatilných a rastúcich cien komodít. Niektorí členovia OPEC sa rovnako ako spotrebiteľské krajiny obávajú, že vysoké ceny energií povedú k spomaleniu ekonomiky a tým aj ochladeniu dopytu. "Bude to mať negatívny vplyv na dopyt. Nie je to práve dobrá správa, pretože na strane dopytu vyvolá silnú reakciu," uviedol nemenovaný predstaviteľ OPEC. Dodal, že vysoké ceny po prenesení na spotrebiteľov z dlhodobého hľadiska znížia dopyt. "Spôsobí to infláciu, a to pre nás nie je vôbec dobré."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 09:56