StoryEditor

Plat 2 900 eur pre lekárov je podľa ministra nereálny

16.10.2007, 13:44
Autor:
SITASITA
Ako dnes uviedla SLK, ak by malo byť ohodnotenie lekára skutočne motivačné, základný mesačný plat by mal dosiahnuť zhruba 2 900 eur, čo je vyše 97 tis. Sk.

Úroveň mesačnej mzdy pre lekárov vo výške 2 900 eur je podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča v tejto chvíli nereálna. "Treba vychádzať z reálnych možností ekonomiky," skonštatoval minister. Podľa neho sa ministerstvo bude snažiť, aby platy lekárov dosiahli v priemere trojnásobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve a platy sestier 1,5-násobok.
Za nereálnu považuje takúto mzdu aj predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Ako skonštatoval, muselo by do zdravotníctva ísť viac peňazí a musel by sa zaviesť iný systém platieb. Novotný zdôraznil, že reformné zákony predchádzajúcej vlády dali základ pre diferencované odmeňovanie, teda aby kvalitnejší zdravotnícki pracovníci boli odmeňovaní lepšie. Odborári však podľa neho hovoria iba o plošnom zvyšovaní, čo nepovažuje za dobré.
SLK tiež upozornila na problémy, ktoré nemocniciam spôsobuje novela Zákonníka práce obmedzujúca objem nadčasov pre zdravotníckych pracovníkov. Praktickým dôsledkom však je, že nemocnice pociťujú ich nedostatok. Valentovič nevylúčil, že nedostatok lekárov a sestier prinúti nemocnice, aby sa spájali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:52