StoryEditor

Obchodné reťazce čakajú ťažké časy

11.04.2008, 13:35
Nový zákon zakazuje predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi za cenu nižšiu, ako je jeho výrobná alebo nákupná cena, a to na náklady dodávateľa. Predajcom hrozí pokuta do výšky 10 miliónov korún.

Zakáz obchodným reťazcom neodôvodnene vrátiť tovar dodávateľovi na jeho náklady, či povinnosť jeho neodôvodnenej výmeny na náklady dodávateľa. To je len niekoľko zo zmien, ktoré so sebou prinesie zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý dnes schválili koaliční poslanci. Do platnosti by mal vstúpiť 1. januára 2009.

Zákon počas svojho vystúpenia obhajoval poslanec Smeru - SD Marian Záhumenský. Podľa neho sa totiž na Slovensku príchodom reťazcov vytvorila nerovnovážna situácia. „Proces postupného vytesňovania domácej výroby na úkor dovozu je zrejmý z neustále sa prehlbujúcej pasívnej obchodnej bilancie Slovenska v potravinách,“ povedal poslanec. Praktiky obchodných reťazcov kritizoval ak bývalý minister pôdohospodárstva za ĽS - HZDS Miroslav Jureňa. Na Slovensku sa podľa neho stavajú „hangáre, v ktorých ľudí zaplatia ako vazalov a otrokov a v týchto hangároch dajú nezmyselné podmienky.“

Opačný postoj zastával Jureňov predchodca Zsolt Simon (SMK). Podľa neho vláda pracuje na tom, aby spotrebiteľ na Slovensku mohol každým dňom kupovať drahšie a menej kvalitné potraviny. Ostrých slov sa nezdržal ani Ivan Mikloš (SDKÚ - DS), ktorý zákon označil za absurdný, keďže chce dosiahnuť zníženie cien potravín zrušením zliav. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) ktorý zákon predkladal však neskrýval spokojnosť, a ako povedal, až ho rozbolela hlava pri pripomienkach niektorých poslancov.

Čo prinesie zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch:

  • za neprimeranú podmienku sa bude považovať predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi za cenu nižšiu, ako je jeho výrobná alebo nákupná cena, a to na náklady dodávateľa.
  • zakáz neodôvodnene vrátiť tovar odberateľom dodávateľovi na náklady dodávateľa, či stanoviť povinnosť neodôvodnenej výmeny dodaného tovaru na náklady dodávateľa
  • zákaz dodatočného znižovania cien dodaného tovaru bez písomného zdôvodnenia a bez dohody na náklady dodávateľa
  • pokuty predajcom do výšky 10 miliónov korún


Prečítajte si aj:
Analýza HN: Poruč vetru, dažďu... a reťazcom

Ceny potravín. Vláda chce zabrániť ich "enormnému rastu" . Preto má v úmysle regulovať obchodno-dodávateľské vzťahy. Ceny môžu potom rásť ešte viac, upozornil najnovšie Protimonopolný úrad.

Podľa ministra hospodárstva zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch nemá vplývať na ceny potravín, ale spriehľadniť zmluvy a dodávateľsko-odberateľské vzťahy. Podľa premiéra má zastaviť rast cien.

Celý článok >>

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:30