StoryEditor

Teplo môže zdražieť o desať percent

24.10.2007, 00:00
Ceny kúrenia od veľkých teplární by mohli byť od budúceho roka o desatinu vyššie. Približne štyri percentá bude mať na svedomí nárast fixnej zložky v dôsledku klesajúcej spotreby.

Keďže väčšina teplární kúri zemným plynom, do cien sa premietne aj jeho predpokladané zdraženie. Neoficiálne sa predpokladá nárast veľkoodberateľských cien desať percent, čo sa prejaví šesťpercentným nárastom cien tepla. Ak sa predpoklady potvrdia, pre priemernú domácnosť, ktorá zatiaľ neurobila žiadne úsporné opatrenia, ako napríklad zatepľovanie, to bude znamenať zhruba dvestokorunový nárast mesačne.
Odber klesá, cena rastie
Odber tepla na Slovensku už niekoľko rokov klesá. Teplári za tento rok predajú o vyše pätiny tepla menej ako v roku 2004. Aj keď sa snažia efektivizovať svoje náklady, zástupcovia Združenia slovenských výrobcov tepla avizujú, že pre nižšiu spotrebu sa cena gigajoulu na budúci rok zvýši asi o štyri percentá.
Zdraženie sa však nemusí zastaviť na tejto cifre. Ceny závisia aj od palív, ktoré tvoria takmer dve tretiny ceny. Drvivá väčšina z približne 450 slovenských teplární kúri zemným plynom. "Očakávame desaťpercentný nárast ceny plynu v roku 2008 oproti skutočnej cene dosiahnutej v roku 2007," hovorí podpredseda teplárenského združenia Jozef Krázel. To by znamenalo minimálne šesťpercentný nárast ceny tepla.
Plynári ešte svoje ceny na budúci rok nezverejnili. "Čakáme na rozhodnutie regulátora o distribučných tarifách, potom ich zapracujeme do cien pre domácnosti aj pre veľkoodberateľov," avizuje hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Cenníky plynárov i teplárov by sa mali na regulačnom úrade objaviť do konca októbra, ten bude mať na ich posúdenie tridsať dní.
Ceny by sa pritom nemuseli zvýšiť hneď od januára. Regulačný úrad dal teplárom odporučenie, nech na výpočet cenníkov používajú cenu o 5,5 percenta nižšiu ako boli rovnaké odporúčania úradu vlani. "Náš odhad vychádza z toho, že úradom predpokladané ceny pre výrobcov tepla na rok 2007 boli vyššie, ako je doterajšia skutočnosť. Predpokladané ceny plynu na budúci rok sa javia o uvedené percento nižšie, ako bol predpoklad na rok 2007," hovorí Miroslav Lupták z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.
Ako budú ceny definitívne vyzerať, na regulačnom úrade komentovať nechceli. "Nemáme ešte žiadne návrhy, a preto je predčasné hovoriť o percentách zvýšenia cien tepla," dodal Lupták.
Hroziaci Gazprom
Faktory, ktoré ovplyvňujú cenotvorbu plynu, sú nepriaznivé. Aj keď dolár je oproti korune pomerne slabý, ceny ropy na svetových trhoch dosahujú historické maximá a monopolný dodávateľ, ruský Gazprom, má záujem od budúceho roka zvýšiť ceny. "Vieme o týchto snahách, netýkajú sa len Slovenska, ale aj ostatných odberateľských krajín. Rokovania sa ešte neskončili, preto sa nemôžeme k téme bližšie vyjadriť," povedala Kršáková s tým, že ak by došlo k nejakej zmene, majú plynári právo sa obrátiť na regulačný úrad s návrhom na zmeny aj v priebehu roka.
Nárast cien však nemusí znamenať aj zvýšenie sumy na účtoch za kúrenie. Keďže sa spotreba znižuje a domácnosti sa snažia svoju spotrebu obmedzovať, môžu účty zlacnieť. Z nižších platieb za teplo sa však budú tešiť len tí, ktorí sa rozhodli svoje obydlie zatepliť alebo inak znížiť svoju spotrebu tepla. Tí, ktorí zatiaľ žiadne investície do zníženia odberu neurobili, sa musia pripraviť na zdraženie.
Ako upozorňujú teplári, nárast cien neznamená nárast ich zisku. Ten je regulačným úradom stanovený na štyri percentá, maximálne 25 korún za gigajoul. "Zisk sa počíta na objednané, a nie na predané množstvo. Teda nie je pravda, že teplári natláčajú teplo a prekurujú, aby zvýšili zisk," vysvetľuje predseda zväzu teplárov Miroslav Obšivaný. Priemerná cena za gigajoul je podľa regiónu a paliva na vykurovanie od 550 do 750 korún, približne tretinu z nej tvorí fixná a dve tretiny variabilná zložka. Vo fixnej zložke sú náklady teplárov na prevádzku aj úradom regulovaný zisk, variabilnú zložku tvoria hlavne náklady na palivá. Priemerná sídlisková domácnosť na kúrenie a ohrev vody minie ročne 30 až 50 gigajoulov.

Ceny energií v prepočte na kilowatthodinu:
Zemný plyn 1,03 koruny
Teplo 2,18 koruny
Elektrina 4,41 koruny
Zdroj: SZVT

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:41