StoryEditor

Naše firmy priťahuje srbská privatizácia

11.12.2007, 16:44
Srbsko na konci roka pristúpilo k rozpredaju svojho štátneho majetku. Vlny srbskej privatizácie sa podľa našej investičnej agentúry účastnia aj firmy Vladimíra Póra ŽOS Trnava a Ivana Kmotríka skalický Grafobal.
Do veľkého (vý)predaja srbských firiem sa chcú zapojiť aj slovenskí podnikatelia. Napríklad ŽOS Trnava patriaca podnikateľovi Vladimírovi Poórovi tam už kúpila závod na opravu vozňov. Okrem toho sa na investíciu do firmy na výrobu potravinárskych obalov chystá Grafobal Ivana Kmotríka. Na chuť srbskému trhu však prichádzajú aj ďalšie naše firmy: Energy Technologies, Elektrokarbon, Sircontec či Elektrocontrol.

Okrem toho, že Srbi len do septembra predali 176 firiem v prepočte takmer za 11,3 miliardy korún, najnovšie otvorili takzvanú veľkú privatizáciu. Na predaj tak budú podiely v štátnej ropnej firme Naftna industrija Srbije, letisko v Belehrade, elektroenergetická firma Elektroprivreda Srbije či železničný podnik Zeleznice Srbije. V privatizácii je aj farmaceutická spoločnosť Galenika, ktorá sa „preslávila“ tým, že jej podiel srbská vláda už raz predala – a potom násilím vzala medzinárodnej firme Valeant. Týmito predajmi chcú Srbi získať v prepočte 180 miliárd korún a zabezpečiť ročný rast ekonomiky o deväť percent.

Niektoré zahraničné firmy, ktoré v krajine pôsobia, však upozorňujú nových investorov na nízku slobodu podnikania či najnovšie opatrenia, ktoré chce táto balkánska krajina prijať proti štátom uznávajúcim nezávislosť Kosova.


Viac o téme nájdete v stredajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 19:32