StoryEditor

Naše firmy patria najmä Nemcom a Američanom

02.12.2007, 23:00
Slovensko je zastúpené vo veľkých firmách prostredníctvom ministerstiev a Fondu národného majetku. Spomedzi najvýznamnejších odvetví slovenskej ekonomiky si štát drží najväčšie podiely v energetických spoločnostiach a doprave.

Najviac súkromných majiteľov majú firmy pôsobiace v sektore automobilizmu, strojárstva, stavebníctva a elektrotechnického priemyslu.

Z hľadiska zastúpenia krajín v najvýznamnejších slovenských firmách v odvetviach energetiky, automobilizmu, strojárstva, hutníctva, stavebníctva, elektrotechnického priemyslu, telekomunikácií a IT, obchodu, financií, dopravy, médií a polygrafického priemyslu má najväčší podiel naďalej Slovensko s tridsiatimi spoločnosťami.
Slovensko má z energetického odvetvia prostredníctvom ministerstiev hospodárstva a Fondu národného majetku väčšinový podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, Západoslovenskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej energetike.
Štát je zároveň stopercentným vlastníkom v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave a tretinovým podielom disponuje aj v Slovenských elektrárňach.
Ministerstvo hospodárstva je majoritným akcionárom prepravnej spoločnosti Transpetrol a menšinový podiel štát prostredníctvom akcií v slovenskom plynýrenskom priemysle spravuje aj v spoločnosti Nafta Gbely.
Silná je prítomnosť štátu ako akcionára aj v odvetví dopravy, kde je stopercentným akcionárom v spoločnostiach Železničná spoločnosť Slovensko a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.
zatiaľ čo Slovensko má v stodvadsiatich firmách, ktoré sme z pohľadu ich akcionárskej štruktúry v jedenásťdielnom seriáli HN analyzovali najvýraznejšie zastúpenie z pohľadu počtu spoločností, nie úplne tak tomu je v prípade ich ziskovosti.
Práve v rukách štátu a miest sú totiž častokrát práve firmy, ktoré nedosahujú zisk.
Nemecko má svoj kapitál u nás zastúpený v dvadsiatich dvoch najvýznamnejších spoločnostiach. Znakom silnej prítomnosti akcionárov z najväčšej európskej ekonomiky je rovnomerné rozvrstvenie investícií v jednotlivých odvetviach, medzi ktoré patrí automobilizmus - Volkswagen, energetika - E.ON a RWE, strojárstvo - Schaeffler Group, vyrábajúca u nás v závodoch INA Skalica a INA Kysuce súčiastky pre strojársky i automobilový priemysel, telekomunikácie - Deutsche Telekom, financie - Allianz či médiá Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck či VerlagsGruppe Passau.
IT zo Spojených štátov amerických
Na tretej priečke sa umiestnili Spojené štáty americké, ktoré majú najsilnejšie zastúpenie v IT spoločnostiach. V tomto odvetví sú ich reprezentantom firmy ako Microsoft, IBM a Hewlett-Packard. Silný je však podiel najsilnejšej ekonomiky sveta aj vo firmách z odvetví hutníctvo - United States Steel, strojárstvo - Delphi a Emerson, financie, kde je ich želiezkom v ohni Poisťovňa Amslico, ako aj médiá a doprava. Americkou je spoločnosť Central European Media Enterprises vlastniaca stopercentný podiel v najväčšej slovenskej komerčnej televízii Markíza, ako aj Emmis Communications, ktorej patrí Rádio Expres.
Štvrté miesto medzi najsilnejšími hráčmi v slovenských firmách patrí Francúzom. Krajina galského kohúta má u nás podiel v takých významných spoločnostiach ako je Slovenský plynárenský priemysel, automobilka PSA Peugeot Citroën, stavebných spoločnostiach Eurovia - Cesty či Inžinierske stavby Košice.
Silný je však podiel francúzskeho kapitálu aj v telekomunikáciách, kde najväčší francúzsky operátor France Telecom ovláda nášho najväčšieho mobilného operátora Orange Slovensko.
Prevláda západná Európa
V desiatich firmách z odvetví energetiky, stavebníctva, financií a obchodu sú zastúpené ako akcionári rakúske korporácie. Ich najväčšími zástupcami u nás sú bankové domy Erste Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank, obchodná spoločnosť BauMax a stavebná firma Strabag.
Japonské firmy na Slovensku dominujú v odvetví elektrotechnického priemyslu, kde má krajina vychádzajúceho slnka zastúpenie na Slovensku v štyroch veľkých výrobných spoločnostiach na čele s výrobcom LCD televízorov Sony Slovakia. Až dva závody u nás prevádzkujú spoločnosti Matsushita Electric Industrial, známa skôr pod svojou najvýznamnejšou značkou Panasonic a Yazaki zameriavajúca sa na výrobu káblových zväzkov.
Štyri firmy z odvetví energetiky, obchodu a financií sú na Slovensku spoluriadené holandskými akcionármi prítomnými vo finančných skupinách ING a Aegon či v obchodnom reťazci Ahold.
Tri významné spoločnosti u nás patria talianskemu kapitálu, ktorý je prostredníctvom svojho energetického koncernu Enel prítomný dvojtretinovým podielom v Slovenských elektrárňach a cez skupinu Intesa Sanpaolo spravuje VÚB banku.
Britský kapitál môžeme u nás nájsť v najväčšom obchodnom reťazci Tesco Stores, leteckej spoločnosti Air Slovakia a vydavateľstve Perex patriacom do mediálnej skupiny Daily Mail and General Trust.
Susedné krajiny
Svojich zástupcov v rafinérii Slovnaft prostredníctvom skupiny MOL a v OTP banke cez skupinu OTP má u nás aj Maďarsko a poľský kapitál je u nás prítomný v telekomunikačnom operátorovi Asseco Slovakia.
Dve významné spoločnosti uvedené v našom prehľade - stavebná spoločnosť Skanska a obchod s nábytkom IKEA odvádzajú zisky do Švédskeho kráľovstva. Príchod kórejských investorov Kia a Samsung znamenal významný posun automobilového a elektrotechnického priemyslu, ktoré si ešte viac upevnili svoju pozíciu v našej ekonomike, a až v Mexiku končia zisky spoločnosti Nemak podnikajúcej v oblasti hutníctva.
Jedného významného zástupcu spomedzi najväčších firiem majú u nás Luxemburčania, ktorí sa delia o majoritný podiel v Dexia Banke s Francúzskom, ako aj Španieli, ktorí k nám zavítali vďaka tretiemu mobilnému operátorovi Telefónica O2 Slovakia. Veľké čínske firmy na Slovensku zatiaľ reprezentuje len výrobca notebookov Lenovo.
Až z ďalekého severu, podobne ako IKEA a Skanska, spravuje svoj podiel v hlinikárskej spoločnosti Slovalco nórsky Hydro Aluminium a ruský kapitál možno nájsť v pozadí telekomunikačnej spoločnosti GTS Nextra.
Rozhodujú peniaze
Napriek neustálym populistickým vyhláseniam politikov opakujúcim sa s pravidelnosťou mesiacov striedajúcich sa v kalendári naďalej platí, že kapitálová podvyživenosť slovenských podnikateľov, ako aj nezdravý stav energetického priemyslu a finančného sektora boli prvoradé pri rozhodovaní, či firmy pôsobiace v týchto sektoroch privatizovať, alebo ich ponechať v správe štátu.
Výsledky firiem podnikajúcich v týchto odvetviach, ako aj objemy financií, ktoré boli do nich napumpované pre zachovanie konkurencieschopnosti a udržanie sa na trhu so zdravou štruktúrou tržieb a poskytovaných služieb, hovoria jasnou rečou.
Ak by totiž nedošlo k ich privatizácii, len ťažko by sa spamätávali zo situácie, v ktorej sa nachádzali ešte pred niekoľkými rokmi. Aj v odvetviach, kde napokon k privatizáciám nedošlo, ako je obchod, doprava či médiá, dochádza k čoraz silnejšiemu procesu globalizácie, ktorý jednotlivé firmy pripútava k silným hráčom na trhoch v rámci celej Európy alebo sveta.
Úspech rovná sa zisk
Z hľadiska ziskovosti si držia v našom firemnom sektore podobne, ako je tomu všade vo svete, prvé miesta energetické spoločnosti, v tesnom závese nasledované sektorom informačných technológií a telekomunikácií. Zatiaľ čo mnohé z energetických firiem dokážu vyprodukovať zisk na úrovni prevyšujúcej štvrtinu svojho obratu, sú medzi nimi i firmy bojujúce s enviromentálnou záťažou viazanou na predchádzajúce pôsobenie a odstávku časti svojej produkcie.
Čoraz výkonnejšími sa stávajú aj strojárske a elektrotechnické firmy, ktorých ziskovosť je nižšia, smerom do budúcnosti sa však očakáva jej rast.
So zvyšovaním ziskovosti sa v budúcnosti vďaka priaznivým ekonomickým ukazovateľom počíta aj v odvetviach obchodu a stavebníctva.
K neustále sa rozvíjajúcim odvetviam, ktoré na Slovensku najlepšie obdobie ešte len čaká, patria doprava, logistika a financie, pri ktorých ešte možno očakávať vlnu konsolidácií a odchodov niektorých hráčov z trhu, ktorých vystriedajú silnejšie korporácie a nové značky reprezentujúce prichádzajúce podnikateľské subjekty.
Slovenskí podnikatelia
Napriek tomu, že ich podiel je v najväčších firmách v našom priemysle a službách mizivý, sú medzi nimi i takí, ktorých zisky môžu významne rásť. Finančné skupiny J&T a Penta ovládané domácimi podnikateľmi sa vďaka nárastom ich zisku môžu po čase vypracovať na globálnych hráčov pôsobiacich v regióne strednej a východnej Európy a podobne dobre majú naštartované svoje podnikateľské aktivity spolumajitelia skupiny stavebných firiem Doprastav a Metrostav, ako aj mediálno-tlačiarenský magnát Ivan Kmotrík či predseda predstavenstva a jeden zo spolumajiteľov Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.
S rozvojom informačných technológií a komunikačného priemyslu sa môžu aj u nás môžu objaviť noví majitelia firiem, ktorí vyrastú zo zapálených študentov podobnou cestou ako pred rokmi Bill Gates zo spoločnosti Microsoft, alebo tvorcovia vyhľadávača Google.
Celosvetovú firmu nemáme
Na Slovensku nevznikla žiadna celosvetová korporácia alebo firma pôsobiaca aspoň v prevažnej väčšine krajín Európy. Aj preto nemožno očakávať, že smerom do budúcnosti sa tento stav rýchlo mení. V stále sa globalizujúcejšom svete podnikania vyhrávajú hráči so silným finančným zázemím, a tých sme nikdy nemali dosť. Pomôcť nám nemohol ani majetok a investície či nerastné suroviny získané zo spravovania kolónií, takže stav nášho firemného sektora plne zodpovedá skutočnosti vyplývajúcej z vývoja za posledných osemnásť rokov.
To však neznamená, že by sa v našej krajine podnikalo zle, alebo že by bola ožobračovaná cudzími spoločnosťami. Tie k nám prinášajú nové pracovné miesta, rozvíjajú náš export i výkonnosť ekonomiky ako celku. A za to by sme im pri dodržiavaní všetkých zákonov, ktoré platia u nás, rovnako ako v ostatných krajinách Európskej únie mali venovať dostatočnú pozornosť.
Nielen z dôvodu ich potenciálneho rozvoja a potenciálu na poli vedy a výskumu, ale jednoducho preto, lebo si práve Slovensko vybrali ako miesto svojho pomyselného boja s konkurenciou.

01 - Modified: 2003-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Amerika Európe stále uniká
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:21