Vybetónované priestory okolo Trnavského mýta a chátrajúca tržnica sú často skloňované pojmy kandidátov na primátora hlavného mesta.Pavol Funtál
StoryEditor

V Trnavskom mýte je obrovský potenciál pre celé mesto

07.06.2021, 00:00
V prípade, ak by sme s naším projektom vo výberovom konaní neboli úspešní, budeme hľadať iné, alternatívne možnosti financovania, hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Immocap Martin Šramko.

Prednedávnom vyšiel prieskum, ktorý hovorí, že projekt Nového Istropolisu víta 82 percent opýtaných. Na akej vzorke sa robil?
Prieskum verejnej mienky pre nás vypracovala prieskumná agentúra Ipsos na vzorke 1 004 respondentov. Štatistickú vzorku vyberali z jednotlivých mestských častí a ľudia odpovedali na otázky, či uprednostňujú súčasný Dom odborov, alebo by chceli na Trnavskom mýte vidieť radšej Nový Istropolis aj za cenu toho, že by došlo k asanácii pôvodného. Prieskum ukázal, že až 82 percent Bratislavčanov je za to, aby tam vzniklo niečo nové.

Ponúkli ste im aj možnosť rekonštrukcie územia?
Keďže náš projekt už v súčasnom štádiu počíta iba s kompletnou prestavbou, takáto možnosť v prieskume zahrnutá nebola. Opýtaní si však mohli zvoliť možnosť: Je mi to jedno, nedokážem sa vyjadriť.

Prečo ste kúpili Dom odborov?
Komplex sme kupovali strategicky, keďže táto lokalita je nám blízka a v Trnavskom mýte vidíme obrovský potenciál pre celé mesto. Našu motiváciu odzrkadľujú aj už realizované projekty v území. Zanedbané kúpele sme zmenili na obľúbený polyfunkčný priestor OC Central a obávaný podchod na Trnavskom mýte sme v spolupráci s hlavným mestom Bratislava zrekonštruovali na bezpečnú zónu s prevádzkami rôzneho druhu.

Išli ste do toho od začiatku s tým, že ho zbúrate?
Pri kúpe Domu odborov sme vedeli, že ide o mŕtvu zónu, ktorá si zaslúži oživiť. Spôsob, akým to však dosiahnuť, sme hľadali dlho. Hneď po akvizícii sme preskúmali súčasný stav objektov formou nezávislých auditov a overovacích štúdií, ktoré ho zhodnotili ako nevyhovujúci z hľadiska urbanizmu, verejných priestranstiev, trvalej udržateľnosti, statiky a environmentálnej záťaže.

Aké plány ste tu teda mali?
Lokalita má silný potenciál, dôverne ju poznáme a našou ambíciou je prinavrátiť život do územia, ktoré roky chátra a je verejnosťou odmietané. Aj preto, že v tomto meste podnikáme, žijeme a cítime sa spoluzodpovední za jeho rozvoj, sme sa podujali na taký zásadný projekt, akým je Nový Istropolis.

Projekt, ktorý prezentujete, pochádza z architektonickej súťaže. Nemohlo byť zadanie smerované na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:01