StoryEditor

Rezort práce finančne podporí sťahovanie za prácou

24.08.2007, 16:05
Autor:
TASRTASR

Podpora mobility pracovnej sily patrí spolu so zvyšovaním zamestnanosti k prioritám Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR). Táto filozofia je obsiahnutá aj v návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Uvedená novela obsahuje viaceré konkrétne nástroje a návrhy podporujúce pracovnú mobilitu do tých regiónov, kde sú voľné pracovné príležitosti, resp. kde je nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Ide napríklad o návrh znovu zaviesť príspevok na presťahovanie sa za prácou, ktorý predchádzajúca vláda zrušila. Ministerstvo navrhuje výšku tohto príspevku 40 000 Sk. Získať ho môže uchádzač o zamestnanie, ktorý je v evidencii nezamestnaných minimálne tri mesiace a presťahuje sa za prácou do vzdialenosti najmenej 30 kilometrov od miesta pôvodného trvalého bydliska.
Ministerstvo zároveň navrhuje zvýšenie maximálnej výšky príspevku pri dochádzke za prácou z doterajších 2 000 na 3 000 Sk mesačne. Tento príspevok možno poskytnúť uchádzačovi o zamestnanie, ktorý je v evidencii nezamestnaných minimálne tri mesiace.
Novela zákona o službách zamestnanosti by mala platiť od 1. januára 2008.
Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je novela jednoznačne výhodnejšou v porovnaní s návrhom, ktorý na tlačovej konferencii KDH dnes v Bratislave 2007 prezentoval poslanec Július Brocka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. jún 2024 07:46