StoryEditor

Stále nie je jasné, kto je riaditeľom Yukosu

01.08.2007, 00:00

Včerajšie valné zhromaždenie Transpetrolu opäť poznačili spory o to, kto vlastne zodpovedá za 49 percent akcií tohto prevádzkovateľa slovenskej časti ropovodu Družba. O právo hlasovať sa včera hlásili zástupcovia pôvodného vedenia spoločnosti Yukos Finance B.V. Bruce Misamore a David Godfrey, ktorých však už dávnejšie odvolal konkurzný správca skrachovaného ruského Jukosu Eduard Rebgun. Tých však na valné zhromaždenie nepustili.
Podľa informácie hovorcu ministerstva hospodárstva Branislava Zvaru "nemali právoplatné poverovacie listiny, keďže na nich chýbali originálne podpisy". Yukos Finance tak zastupoval Sergej Šmelkov, ktorý bol dosadený konkurzným správcom. Stále teda nie je isté, kto je vlastne riaditeľom tejto spoločnosti.
"V tejto otázke stále vládne právna neistota," upozorňuje hovorkyňa Yukos Finance Claire Davidson. "Zastávame názor, že sú nimi páni Bruce Misamore a David Godfrey," dodala. O právoplatnosti ich odvolania stále rozhodujú holandské súdy.
Otázku legitimity riaditeľov definitívne vyrieši až súd. "Rozhodnutie sa očakáva 31. októbra," informovala Davidson. Môžu ho však ešte oddialiť prípadné odvolania.
Ako informoval generálny riaditeľ Transpetrolu Štefan Czucz, za účasti sto percent akcionárov valné zhromaždenie ?????????? viaceré správy o hospodárení podniku. Zaoberalo sa aj rozdelením zisku za rok 2006, dividendy sa však stále na základe súdneho rozhodnutia vyplácať nemôžu. Vlaňajší zisk podniku, ktorý podľa výročnej správy dosiahol vyše 490 miliónov korún, tak ostáva v podniku. O personálnych veciach sa včera nerokovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:45