StoryEditor

Jednotný cestovný lístok má platiť v bratislavskom regióne od marca 2008

15.08.2007, 14:37
Autor:
TASRTASR

Projekt platnosti jednotného cestovného lístka na území bratislavského regiónu pripravuje Bratislavská integrovaná doprava, s. r. o. Cestovný lístok by mal platiť od marca 2008, a to v rámci prvej etapy projektu.
Na území bratislavského regiónu bude platiť jeden cestovný doklad. Jeho majiteľ bude môcť kombinovať autobusovú, železničnú a bratislavskú mestskú hromadnú dopravu, povedal dnes pre TASR konateľ BID Peter Klučka s tým, že budú platiť jednotné tarify a prepravné podmienky.
Spoločníkmi v BID sú Bratislavský samosprávny kraj (BSK) so 65 % a hlavné mesto SR Bratislava s 35 %.
Základným motívom projektu je zatraktívnenie verejnej hromadnej dopravy v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou. Cestujúci bude mať jeden doklad pre Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines, Železničnú spoločnosť Slovensko a neskôr aj pre iných súkromných prepravcov.
"Prepravcovia ekonomickejšie využijú kapacity na širšom území pri presne stanovených zmluvných podmienkach, vysvetlil Klučka. Objednávatelia dopravy budú hospodárnejšie vynakladať verejné financie pri zabezpečení dopravy na území hlavného mesta a regiónu.
Spoločnosť BID využíva aj skúsenosti zo 6 rokov trvajúceho experimentu, ktorý overuje čiastkové fungovania integrovanej dopravy na území Bratislavského kraja. Dôraz pritom kladie na využitie koľajovej dopravy.
BID a BSK v spolupráci so Žilinskou univerzitou robia v súčasnosti v jednotlivých obciach formou dotazníkov dopravno-sociologický prieskum. Jeho cieľom je vypracovanie analýzy verejnej osobnej dopravy a individuálnej dopravy.
Bratislavské mestské zastupiteľstvo a Zastupiteľstvo BSK schválili v apríli 2007 Koncepciu Bratislavskej integrovanej dopravy. Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines, Železnice SR a Železničná spoločnosť Slovensko podpísali 25. júna 2007 dohodu o spolupráci v realizácii prvej etapy projektu integrovanej dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:49