StoryEditor

Jureňa je po roku vo funkcii s plnením úloh MP relatívne spokojný

21.06.2007, 16:49
Autor:
TASRTASR
Relatívne spokojný je s plnením rezortných úloh v prvom roku pôsobenia vo svojej funkcii minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa.

Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR, ktoré je spolu s rezortmi školstva a zdravotníctva pre vládu - možno aj po straníckej línii - prioritou, začína napĺňať programové vyhlásenie vlády týkajúce sa agrosektora.
Rozhodnutie o priorite je pre MP podľa ministra veľmi dôležité a na základe tejto skutočnosti rezort mal prvýkrát možnosť vyplatiť podporu farmárom na úrovni 70 %, pričom národný doplatok zo štátneho rozpočtu (ŠR) predstavuje 30 %. "Je mojím osobným cieľom, aby som tento trend a túto úroveň udržal, teda aby som zachoval 30 % podpôr každý rok," plánuje minister.
V tejto súvislosti upozornil, že EÚ v rámci prístupovej zmluvy a procesu vyrovnávania podmienok bude každý rok navyšovať svoju účasť na podporách o 10 %. "To znamená, že pri udržaní úrovne 30 % by SR v roku 2010 mohla predbehnúť rok 2013 a farmárom by sa dorovnali podpory za pomoci ŠR na 100 %," povedal Jureňa.
Celý medziročný prírastok z národných peňazí MP použije na revitalizáciu živočíšnej výroby, a to prostredníctvom zavedenej platby - systému Veľká dobytčia jednotka. Podpora sa tak medziročne zvýšila z 300 miliónov na asi 1,7 miliardy Sk a toto šesťnásobné zvýšenie podpory nebolo zaznamenané nikdy v minulosti.
Jureňa v ročnom odpočte činnosti MP vyzdvihol, že v roku 2007 sa prvý raz uplatnila platba na energetické plodiny (45 EUR na hektár), čo má zdynamizovať bioenergetiku na Slovensku. K tomu má prispieť aj nový zákon.
Druhým okruhom podpory MP je vidiek a farmári. Rezortný šéf oznámil, že vláda schválila Plán rozvoja vidieka, ktorý sa nachádza na posúdení v orgánoch Európskej komisie (EK). Plán umožní čerpať peniaze z fondov EÚ a oživiť tak slovenský vidiek do roku 2013.
Jureňa v bilancovaní ďalej uviedol, že v histórii MP prvýkrát vyplatilo priame platby žiadateľom pre zvieratá v skoršom termíne - prvé peniaze na účty žiadateľov naskočili koncom novembra a platby na plochu od 1. decembra 2006. Platby v rámci odvetvia smerujú viac napr. na ekológiu, ovocinárstvo, zeleninárstvo a služby pre farmárov.
V rámci legislatívy minister vyzdvihol prijatie zákonov o veterinárnej starostlivosti a potravinách. Sprísnenie sankcií za kvalitu a bezpečnosť potravín, dodal, sa ukázalo ako účinné.
Minister v sumarizácii ročných aktivít zvlášť upriamil pozornosť na starostlivosť MP o lesné hospodárstvo s dôrazom na chránené územia. Dlhodobo sa starať o les sleduje aj Národný lesnícky program, ktorý bol predložený v máji na rokovanie vlády SR. Mnohé aktivity z tohto segmentu (TANAP) sa manažujú v spolupráci MP a rezortu životného prostredia.
Spomedzi ďalších právnych noriem pripravených v roku 2007 Jureňa menoval zákony o obnoviteľných zdrojoch a obchodných reťazcoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:45