StoryEditor

Elektrárne chcú viac emisií CO2

12.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Slovenské elektrárne žiadajú zvýšenie limitu vypúšťania emisií oxidu uhličitého (CO2) na roky 2008 až 2012, ako kompenzáciu za plánované odstavenie druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Ministerstvo životného prostredia im pridelilo ročný limit vo výške 4,9 milióna ton CO2. Oproti priemeru vypustených emisií z rokov 2005 a 2006 je to nárast o 4,35 percenta. "Požiadame o zvýšenie povolení na emisie, aby sme tak podporili našu produkciu. Potrebuje zvýšiť limity na minimálne 6 až 6,5 milióna ton CO2 ročne, aby sme pokryli odstavenie Jaslovských Bohuníc," povedal Nicola Cotugno, riaditeľ úseku obchodu Slovenských elektrární.
Cotugno taktiež tvrdí, že pre elektrárne nemá zmysel kupovať povolenia na emisie CO2 na trhu, pretože pre spoločnosť bude výhodnejšie obmedziť produkciu a elektrickú energiu dovážať zo zahraničia. "Ak by sme mali kupovať povolenia na CO2, boli by naše výrobné náklady pri tepelných elektrárňach vyššie, ako sú trhové ceny. Lepšie pre nás v tom prípade bude nevyrábať," dodal.
Slovenské elektrárne sú druhým najväčším znečisťovateľom ovzdušia na Slovensku, a to najmä prostredníctvom starých tepelných elektrární vo Vojanoch a Novákoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:05