StoryEditor

Konkurz Jukosu je podľa rozhodnutia súdu na území Holandska neplatný

31.10.2007, 16:59
Autor:
TASRTASR

úd prvej inštancie v Amsterdame dnes vo svojom písomnom stanovisku rozhodol, že Bruce Misamore a David Godfrey sú legitímnymi riaditeľmi Yukos Finance B.V. Správca konkurznej podstaty menovaný ruským súdom, Eduard Rebgun, tak nemá právo odvolať pôvodný manažment a menovať svojich vlastných riaditeľov do tejto holandskej dcéry ruskej spoločnosti Jukos Oil Company. TASR o tom informovala hovorkyňa riaditeľov Yukos Finance Claire Davidsonová.
Súd vo svojom dnešnom rozhodnutí uviedol, že výmer daňových nedoplatkov a následné nariadenia na zmrazenie aktív spoločnosti boli primárnym dôvodom bankrotu Jukos Oil Company v Rusku. "Spôsob posúdenia daňových povinností, ako aj stanovenia ich výšky nespĺňali minimálne požadované štandardy a spoločnosti Jukos nebol umožnený spravodlivý súdny proces. Súd sa priklonil k názoru, že toto zásadné pochybenie má za následok neplatnosť konkurzu Jukos Oil Company vyhláseného v Rusku na území Holandska," doplnila Davidsonová. Súd podľa nej tiež zastáva názor, že postup ruských daňových a odvolacích súdov voči spoločnosti Jukos nebol v súlade so základnými princípmi spravodlivého súdneho konania, ako sú všeobecne akceptované v Holandsku a definované v Článku 6 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.
Predmetom pojednávania holandského súdu z 12. júla tohto roka, pokračovala Davidsonová, bol holding v Holandsku registrovaných spoločností, ktoré sú súčasťou skupiny bývalej ruskej ropnej spoločnosti Jukos. Ide o Yukos Finance B.V. a Yukos International UK B.V., ktoré v minulosti vlastnili akcie, sú akcionármi alebo spravovali predaje akcií medzi inými v Litve, na Slovensku a vo Veľkej Británii. Žiadna z týchto holandských spoločností nevlastnila aktíva v Rusku.
Ruský ropný koncern Jukos, ktorý je od 1. augusta 2006 v konkurze, kúpil balík 49 % akcií slovenského Transpetrolu v roku 2002 za 74 miliónov USD, v prepočte podľa súčasného kurzu 1,7 miliardy SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 06:34