StoryEditor

Kto si zaplatí, ešte môže na školu

28.08.2007, 00:00
Študenti, ktorí neboli prijatí na žiadnu z verejných vysokých škôl, majú ešte možnosti, ktoré im ponúkajú ich súkromní konkurenti. Študovať ešte môžu tam. Zadarmo to však nebude.

Na Vysokú školu manažmentu čiže City University, ktorú nájdete v Bratislave ako aj v Trenčíne, môžete podať prihlášku kedykoľvek. Ich školský rok je rozdelený na trimestre, pričom za jeden zaplatíte 18 500 korún. Ak sa rozhodnete študovať v cudzom jazyku, priplatíte si o päť a pol tisíca viac. Ten, kto chce ušetriť, môže zaplatiť aj jednorazovo. Poplatok za jeden študijný rok v angličtine tak bude stáť 58 200 korún namiesto 72-tisíc korún.
Poslucháčom, ktorí nemajú požadovaný objem peňazí, škola ponúka splátkový kalendár.
Do konca augusta
Bratislavská vysoká škola práva prijíma študentov ešte na dve fakulty: ekonómie a podnikania a novootvorenú fakultu masmédií. S termínom podania prihlášky sa však treba poponáhľať, 31. august je posledná možnosť. Samotné právo je z hry von, pretože termín na podanie prihlášok už uplynul a v týchto dňoch prebehnú prijímačky.
Školné pre budúcich ekonómov je vo výške 55-tisíc korún a na masmédiách si priplatia ešte dve tisícky navyše. Poplatok sa platí jednorazovo na rok. Kto nemá peniaze, môže využiť zvýhodnený úver, ktorý škola ponúka.
Kto sa chce venovať medzinárodným vzťahom alebo životnému prostrediu, Stredoeurópska vysoká škola v Skalici mu ponúka trojročné štúdium. Jeden semester tu vyjde na 20 400 korún. Dátum podania prihlášky je rovnako koniec augusta.
Prestúpiť je možné
V prípade, že už ste poslucháčom jednej zo súkromných škôl a váš odbor je ekonomika, dá sa prestúpiť na Ekonomickú univerzitu v Bratislave. "Je tá možnosť, ale študent musí mať ukončený stupeň bakalára," potvrdil pre HN rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák.
Univerzita Matej Bela v Banskej Bystrici sa taktiež nebráni prestupujúcim, ale systém prijatia je rozdielny. "Po úspešnom zvládnutí prijímacieho konania do prvého ročníka, komisia môže zohľadniť ostatné roky štúdia na inej škole," ozrejmila prorektorka univerzity Milota Vetráková.
Externisti o rok
Od budúceho roka siahnu do svojich peňaženiek aj niektorí externisti na verejných školách. Poplatky však budú pravdepodobne výrazne nižšie, než je školné na súkromných školách. "Naši študenti si budú musieť platiť za humanitné a ekonomické programy osemtisíc korún za semester, keďže práve tieto programy sú ľahšou cestou k diplomu," avizoval rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. Väčšina uchádzačov sa o výške školného dozvie až v októbri. "Musíme vybrať vhodnú metodiku, podľa ktorej budeme vedieť povedať konečnú sumu pre jednotlivé odbory," povedal rektor Univerzity Komenského František Gahér. Na Ekonomickej univerzite sa poplatky možno vyberať nebudú.

Koľko stoja súkromné školy
City University
Jeden trimester stojí 18 500 korún, celý rok 55 500 korún. Za štúdium v cudzom jazyku je to 24 000 korún za trimester, teda 72 000 korún ročne

Bratislavská vysoká škola práva
Na fakulte ekonómie stojí rok 55 000 korún, na fakulte masmédií 57 000

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici
Jeden semester vyjde na 20 400 korún, celý rok teda na 40 800 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:23