StoryEditor

Maďarsko sa z vývozcu mäsa stalo jeho dovozcom

05.09.2007, 13:16
Autor:
TASRTASR
Ostra vnútroúniová konkurencia, ktorá nahradila bezpečné trhy v bývalom komunistickom bloku, rozšírenie vtáčej chrípky a tento rok aj veľké sucho spôsobili, že Maďarsko prišlo o pozície v krajinách, na ktorých malo v minulosti pevný podiel.

Dôsledkom nepriaznivých okolností maďarská živočíšna výroba už zaznamenala citeľný úpadok a pokračuje v ňom.
Maďarsko spracúva do salám a párkov o polovicu menej bravčového mäsa než v 80. rokoch minulého storočia. Tieto výrobky však vtedy vo veľkom vyvážalo do Sovietskeho zväzu a ich odbyt bol zaručený štátnymi zmluvami.
Napriek rokom úpadku musia chovatelia zabíjať viac zvierat, lebo ich nemajú čím kŕmiť. Tohtoročnú úrodu zdecimovalo veľké sucho. "Žiaľ Maďarsko, ktoré bolo čistým exportérom ošípaných a bravčového mäsa, sa zmenilo na ich dovozcu," povedala Lászlónö Menczelová, tajomníčka Rady pre živočíšnu výrobu a spracovateľov mäsa.
Počas prvých dvoch rokov členstva Maďarska v Európskej únii sa vláda pokúšala zvýšiť stavy úžitkových zvierat, ale úsilie sa neskončilo úspechom. Krajina nakúpila stovky tisíc odstavčiat v Poľsku, ktoré nemá odbyt pre bravčové mäso po tom, ako Rusko na jeseň 2005 zaviedlo embargo na jeho import.
Nastávajú aj zmeny v spotrebiteľskom dopyte. Stačí, aby sa v hydinárni objavil vírus vtáčej chrípky a zníži sa dopyt po kuracine v celej krajine. Spotreba bravčového mäsa na obyvateľa bola kedysi 45 kilogramov ročne, v súčasnosti klesla na 30 kilogramov. Menczelová uviedla, že bravčové mäso bolo vždy politickým produktom. Chovatelia ošípaných však nedostávajú subvencie, štátna stimulácia životnej úrovne sa zoslabuje a miera nezamestnanosti vzrástla.
Chovateľom úžitkových zvierat v Maďarsku začínajú konkurovať aj výrobcovia biopalív. Oznámili, že postavia desiatky rafinérií na spracovanie zrnín. Maďarsko je krajinou, v ktorej sa počas dobrých agrárnych rokov dopestuje 8 až 9 miliónov ton kukurice. Výrobcovia biopalív budú za ňu platiť cenu, ktorú si farmári nebudú môcť dovoliť.
Na maďarský agrárny sektor nepriaznivo vplývajú aj nadnárodné maloobchodné reťazce, ktoré sa usilujú platiť výrobcom čo najmenej. "Výrobcovia sa dostali do situácie, že musia zvyšovať ceny, ale musia dosiahnuť, aby ich akceptovali aj spracovatelia a obchodné reťazce," uviedla Menczelová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 08:11