StoryEditor

Euro na Slovensku

31.12.2008, 23:45
Autor:
HNHN
Príchodom nového roka 2009 sa Slovensko stalo 16. členom eurozóny a euro našou novou oficiálnou menou . Ako ovplyvní euro naše životy? Ako nástrahy a príležitosti nám nová mena prináša?
Prečítajte si:

Začiatkom roka plaťte drobnými mincami a menšími bankovkami

Tohtoročný Silvester bol výnimočný. Okrem starého roka 2008 sme sa lúčili aj so slovenskou korunou. Tá prestala po polnoci existovať ako oficiálna mena Slovenskej republiky a nahradilo ju euro. Ide o novinku nielen pre spotrebiteľov, ale aj pre obchodníkov.

 

Naučte sa správne čítať finančné správy

Ak sa investor rozhodne vložiť svoje prostriedky napríklad do podielových fondov, je správne, aby zvažoval relevantné informácie. V drvivej väčšine sa dozvie informácie o minulosti, o tom, čo sa udialo na finančných trhoch za posledné dni, mesiace či roky.

 

Platiť kartou je pre výhodné

Nie je bezpodmienečne nutné, aby ste sa pred koncom roka zásobili eurami. Po silvestrovskej polnoci budú vydávať eurá aj bankomaty. Rovnako môžete využívať aj platobné karty na bezhotovostný nákup u obchodníkov a týmto spôsobom sa môžete celkom pohodlne zbaviť slovenských korún počas prvých 16 dní v roku 2009.

 

V obchodoch budú brať koruny i eurá

V prvých januárových dňoch sa všetci obchodníci musia pripraviť na to, že zákazníci budú môcť platiť za nákupy tovarov a služieb rôznymi podobami eura.

 

Cestovanie v autobusoch bude hektické

S príchodom eura sa bude musieť verejnosť cestujúca autobusmi a prímestskými linkami, ktoré majú v kompetencii samosprávne kraje, obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti.

 

Železnice nechcú na eure zarobiť

Už 24. júla ste mohli nájsť na cestovnom lístku na vlak duálne ceny. Železničná spoločnosť Slovensko ich zaviedla na lístkoch diferencovane. 

 

S eurom vaše úverové dlhy v banke neporastú

Pri úverových produktoch banka automaticky a bezplatne prepočíta hodnoty konverzným kurzom. Zmluvná dokumentácia a čísla úverov zostávajú nezmenené, zmení sa len výška úveru, splátok a iných údajov na eurové hodnoty.

 

Za výber v cudzine zaplatíte menej

Po prechode na euro nás okrem iného čakajú aj zmeny spojené s používaním našich platobných kariet. Najpodstatnejšou skutočnosťou, na ktorú v súvislosti s kartami a eurom upozorňujú všetky banky, je to, že si svoju kartu nemusíte vymeniť za novú.

 

Euro otvára dvere k lepším poistkám

Na rozdiel od euroskeptikov očakávajú niektorí nadšenci od vstupu do eurozóny nové investičné možnosti. Prijatím európskeho platidla by sa mal náš trh prispôsobiť európskemu, mali by sa rozšíriť investičné a produktové možnosti a zároveň by sa malo znížiť riziko.

 

V Rakúsku ponúkajú pri poistení viac

V súvislosti s príchodom eura sa otvárajú možnosti cezhraničného predaja poistiek. Ceny poistiek a poistného plnenia budú transparentnejšie, ľahšie ich budeme môcť porovnať s tými za hranicami.

Pullicino: Prijatie eura je pozitívna skúsenosť

Hovorí, že nová mena je pozitívom pre malú maltskú ekonomiku a pomáha rozvoju priemyslu aj turizmu. Za najdôležitejšiu v procese príprav považuje komunikáciu s verejnosťou a vysvetľovanie nedorozumení. David A. Pullicino z Central Bank of Malta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:48