StoryEditor

Superboháč z Indie preniká na Slovensko

06.12.2007, 18:57
Firma oceliarskeho kráľa Lakšmího Mittala kúpila OFZ Istebné.

Keď v roku 1999 prvá Dzurindova vláda predávala hutnícky kolos VSŽ Oceľ, odišiel Lakšmí Mittal zo Slovenska ako outsider. Jeho spoločnosť Ispat vtedy u nás málokto poznal, a navyše s ponukou prišiel v čase, keď vláda už podpisovala zmluvu s americkým U.S. Steelom. Odvtedy sa pomerne neznámy Ind prepracoval na piateho najbohatšieho človeka planéty.

Najväčší z najväčších

Mittalova korporácia si smäd po slovenských akvizíciách uhasila až teraz. Ako včera oznámila, od podnikateľa Františka Hodorovského na Orave kúpila veľký hutnícky podnik OFZ Istebné. Ispat sa medzitým stihol premenovať na Mittal Steel a po ovládnutí európskej oceliarskej jednotky Arcelor vlani v lete zmenil názov na ArcelorMittal.

Prevzatie Arceloru vtedy sledoval celý svet. Mittalovi sa ho podarilo prevziať aj napriek ochranárskym opatreniam francúzskej vlády. Spojením dvoch najväčších hutníckych spoločností na svete vznikla gigantická korporácia s vyše 320-tisíc zamestnancami a ročným obratom 70 miliárd eur, čo je v prepočte viac ako 2,3 bilióna korún.

Kúpou OFZ korporácia získala ďalších šesť taviacich pecí a 800 zamestnancov. Cenu za podnik s aktívami za 2,72 miliardy korún ani jedna zo strán nezverejnila.

OFZ Istebné však patrí k exportným firmám, ktoré koncom 90. rokov trpeli poklesom dopytu po zliatinách v Európe. Spoločnosť preto muselo v niekoľkých fázach opustiť vyše 500 zamestnancov.

Ostane to v rodine

ArcelorMittal, najväčší spotrebiteľ mangánových zliatin v Európe, si OFZ kúpil ako dodávateľa svojich hutníckych prevádzok, z ktorých najbližšia je v Ostrave. Ročne dokáže vyprodukovať 150-tisíc ton zliatin. Na Slovensku Mittalovi už patria dva závody v Senici, tie však získal, keď sa k jeho firme pripojil Arcelor, ktorý už ich vlastnil predtým.

Kto je Lakšmí Mittal
Oceliarsky magnát zdedil firmu Ispat po svojom otcovi Mohanovi. Na prelome tisícročí ju premenoval na Mittal Steel a vlani šokoval svet kúpou najväčšej európskej hutníckej skupiny Arcelor. Odvtedy sa pravidelne jeho meno objavuje v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Jeho 32 miliárd dolárov mu aktuálne stačí na piate miesto.


Viac o téme nájdete v piatkových Hospodárskych novinách.


Prečítajte si aj:
Akcionári Arceloru schválili začlenenie podniku do koncernu Mittal

Akcionári Arceloru dnes schválili začlenenie svojho podniku do koncernu Mittal, a tak sa úspešne zavŕšila obchodná operácia, ktorej hodnota je 30 miliárd EUR, v prepočte vyše 999 miliárd SKK. Objemom produkcie tým vznikol najväčší oceliarsky kolos na svete. Akcionári Mittalu schválili vytvorenie spoločného podniku s Arcelorom ešte v auguste.
Dokumenty z dnešného mimoriadneho valného zhromaždenia akcionárov Arceloru v Luxemburgu treba ešte notársky overiť. Oficiálnym dátumom vzniku koncernu ArcelorMittal má byť utorok na budúci týždeň. Spoločnosti však už podnikajú ako jeden obchodný subjekt.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Arcelor Mittal zvyšuje produkciu

Najväčší producent ocele na svete, skupina Arcelor Mittal, plánuje rozšíriť výrobnú kapacitu svojich nemeckých prevádzok. Spoločnosť podľa nového investičného plánu rozšíri produkčnú kapacitu továrne vo východonemeckom Eisenhüttenstande o 400-tisíc ton ročne, pričom výrobná kapacita oceliarne v Brémach by mala do konca budúceho roku stúpnuť približne na štyri milióny ton ocele ročne. Informoval o tom člen predstavenstva Arcelor Mittal Michel Wurth. Podľa nemeckého denníka Financial Times Deutschland plánuje oceliarsky gigant investovať do rozšírenia svojich európskych prevádzok do roku 2012 spolu 1,3 miliardy eur, čo je v prepočte približne 43,8 miliardy korún.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:

Rebríček Top 25

 Meno Firma
1. Steve Jobs Apple
2. Rupert Murdoch News Corp
3. Lloyd Blankfein Goldman Sachs
4. Eric Schmidt Google
4. Larry Page Google
4. Sergei Brin Google
5. Warren Buffett Berkshire Hathaway
6. Rex Tillerson Exxon Mobil
7. Bill Gates Microsoft
.
.
.

Celý článok >>





menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:53