StoryEditor

Na odvody zostáva už len pár dní

03.08.2007, 00:00
Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré mali v minulom roku podľa daňového priznania príjem vyšší ako 91 200 korún musia od 1. júla povinne platiť poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Príjem sa posudzuje bez odpočítania výdavkov a bez ohľadu na to, koľko mesiacov v roku podnikali.

Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré mali v minulom roku podľa daňového priznania príjem vyšší ako 91 200 korún, musia od 1. júla povinne platiť poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Príjem sa posudzuje bez odpočítania výdavkov a bez ohľadu na to, koľko mesiacov v roku podnikali.
"Toto poistné sú povinní zaplatiť za mesiac júl najneskôr do stredy 8. augusta tohto roku," informovala riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne Lýdia Výborná.
Čo sa zmenilo
Zmena sa týka najmä tých, ktorí doteraz poistné platiť nemuseli. Tieto osoby boli povinné prihlásiť sa do 8. júla v pobočke Sociálnej poisťovne. Naopak, tým, ktorých príjem alebo výnos v minulom roku nepresiahol túto sumu, zanikla od 1. júla povinná účasť na týchto poisteniach a boli povinné odhlásiť sa z nich v lehote do ôsmich dní od tohto dátumu.
Naďalej sa však môžu poistiť dobrovoľne. Aj koruna poistenia navyše je v zásade dobrá, preto je ho možné odporučiť. Zvyšuje totiž výpočet z dávok príslušných poistení, ktoré by si chcel poistenec v budúcnosti uplatniť. Naopak, v prípade nepoistenia mu na niektoré dávky, najmä nemocenské, môže nárok aj zaniknúť.
Starí s novou sumou
Tie samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré boli poistené do 30. júna tohto roku a povinnosť platiť im zostala aj naďalej, sa nemusia opäť odhlásiť či novo prihlásiť. Na základe základu dane z podnikania si len vypočítajú novú sumu poistného. "Poistné budú platiť z vymeriavacieho základu, vypočítaného na základe daňového priznania za minulý rok," upozorňuje Výborná. Po prvý raz zaplatia poistné z nového vymeriavacieho základu za mesiac júl, a to tiež najneskôr do 8. augusta.
Nový maximálny základ
"Treba ešte upozorniť, že 1. júla sa zmenila aj maximálna výška vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie," hovorí Výborná. Najvyšší vymeriavací základ na platenie dôchodkového poistenia, poistenia v nezamestnanosti a do rezervného fondu solidarity je 56 283 a na nemocenské poistenie 28 142 korún.
Najnižším vymeriavacím základom je suma platnej minimálnej mzdy, čiže zatiaľ 7 600 korún. Z tohto minimálneho vymeriavacieho základu odvádza v súčasnosti starobné a nemocenské poistenie, podľa údajov Sociálnej poisťovne, vyše 170 000 samostatne zárobkovo činných osôb.
Kto platiť nemusí
Povinnosť platiť poistné od 1. júla nevznikla tým osobám, ktoré začali podnikať až v roku 2007. Poistné na invalidné poistenie neplatí tá samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Takisto tá, ktorá je dôchodkovo poistená, po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok, a tá, ktorej bol priznaný predčasný starobný dôchodok.
Osoba, ktorej je predĺžená lehota na podanie daňového priznania podľa zákona o dani z príjmu, je povinná predložiť do 30. septembra príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z daňového priznania, vrátane výpisu z opravného daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:55