StoryEditor

Moja práca je lepšia ako tá zo sna

10.03.2008, 23:00
Mladá a úspešná. Dnes 34-ročná riaditeľka zastúpenia Banque priveé Edmond de Rothschild Svetlana Dankovičová.

Mohli by sme o nej povedať, že je mladá a úspešná. Určite by sme tým nič nepokazili, no zďaleka by sme ju nevystihli. V prvom rade je cieľavedomá. Do čoho sa pustí, to dokončí. Musí byť však o zmysle práce presvedčená. Je priamočiara, čo sa nie vždy vypláca. Hovoríme o Svetlane Dankovičovej, riaditeľke zastúpenia privátnej banky Edmond de Rothschild Europe na Slovensku. Banky, ktorá v sebe nesie prívlastok exkluzivity a najvyššieho stupňa servisu.

Neštandardne štandardné dieťa
Pochádza z Nitry. Ako dievča jazdievala na koni v Topoľčiankach a bola žiačkou s výbornými výsledkami. Nikdy sa nemusela veľa učiť, a predsa patrila k najlepším. "Vždy som vymýšľala veci, ktoré neboli veľmi štandardné," opisuje sa. Ako dobrá študentka pokračovala na gymnáziu. Začala v Nitre, skončila v Banskej Štiavnici. Na gymnáziu s rozšírenou výučbou cudzích jazykov. "Chcela som sa v niečom špecializovať. Mala som pocit, že moje vedomosti sú príliš všeobecné. Bolo to dobré rozhodnutie, skvelé prostredie, úžasní ľudia." Svetlana nepatrila medzi mladých, ktorými trieskala puberta. "V tomto období sa každý hľadá. Ja som to robila cez knihy. Doslova som ich hltala," spomína. Práve v Banskej Štiavnici si ujasnila svoje smerovanie. Rozhodla sa pre Ekonomickú univerzitu.

Podnikavá ekonómka
"Bolo mi jasné, že s ekonómiou sa budem môcť uplatniť v akejkoľvek oblasti." Netrápila ju nijaká dilema, vedela, že táto cesta je pre ňu. Škola jej dala veľa priateľov a teoretické vedomosti. "Musím povedať, že väčšinu vecí, ktoré som sa tam naučila, som aj využila."
Štúdium však nebolo jednoliate. Po prvom ročníku odišla do Veľkej Británie. Chcela si zlepšiť angličtinu. Začala tak, ako väčšina študentov v tom čase - zberom jahôd. V hrozných podmienkach, tam, kde sa mnohí hneď po príchode otočili, ona vydržala. Vstávala skoro ráno a tvrdo pracovala. Po čase už robila čašníčku v steak house. Pracovala trinásť a viac hodín denne. "Bolo to veľmi ťažké obdobie, tvrdá práca. Na druhej strane som sa utvrdila v tom, že chcem ďalej študovať." Na Anglicko a najmä Londýn ani napriek tvrdému roku nedá dopustiť. Miluje Londýn a život v ňom.

Po návrate na rodnú hrudu neostala len pri učení sa. Založila si vlastnú firmu. Venovala sa rôznym aktivitám spojeným najmä s kupónovou privatizáciou. "V podstate som pracovala počas celej mojej vysokej školy. Až v piatom ročníku som si uvedomila, že tie študentské časy sa už nevrátia a začala som byť viac študentkou. Začala som poctivo chodiť na prednášky a užívať si školu." Zo školských lavíc prešla do marketingového oddelenia v spoločnosti Allianz. Bolo to logické vyústenie. Vždy sa zaujímala o politiku a marketing. Tomu sa venovala aj v diplomovej práci. Svetlana odviedla v Allianz poisťovni dobrú prácu. "Splnila som na oddelení všetky svoje ciele, nastavila som jeho chod. Všetko fungovalo samo. Začala som sa teda rozhliadať po novom zamestnaní." Patrí totiž k tým ľuďom, ktorí chcú stále tvoriť a učiť sa. Práve v tom období dostala atraktívnu ponuku od svojho známeho zahraničného právnika.

Privátna banka v srdci Európy
Stala sa riaditeľkou bratislavského zastúpenia svetoznámej privátnej banky Banque Priveé Edmond de Rothschild Europe. Písal sa rok 2004. Nová skúsenosť v doteraz pre Svetlanu neoťukanom bankovom sektore a hneď v privátnej banke. V inštitúcii, ktorá určite nepatrí k tým bežným. Začala od piky, zariaďovaním reprezentatívnych priestorov. Dnes sa stará o dokonalý servis pre svojich klientov a neustále sa vzdeláva. "Ak by som si mohla svoju prácu vysnívať, tak by som to nedokázala do takej dokonalosti, akú má ta moja skutočná." Denne sa stretáva s neuveriteľnými príbehmi a spoznáva úžasných ľudí. Práve to ju presvedčilo, že vo svete platí staré známe pravidlo. Ak človek za niečím ide pevne a vytrvalo, tak to dokáže. Ide tu doslova o splnenie si amerického sna. Veľa sa od týchto úspešných ľudí učí a je pre ňu radosťou pre nich pracovať.

Keď sa práca stáva potešením
V čom však spočíva úloha riaditeľa privátneho bankového domu? Riaditeľ retailovej banky musí zvládať vedenie celej spoločnosti, zatiaľ čo základnou úlohou privátneho riaditeľa je postarať sa o klienta. "Klientom neponúkame hotové produkty. My si ho vypočujeme, zistíme, čo chce, aké sú jeho očakávania. Neskôr sa o neho postará špecialista, ktorého mu vyberiem na základe jeho požiadaviek," hovorí.
Samozrejme, každá práca má aj svoje sivé stránky. Napríklad, keď klient nie je absolútne spokojný. "Keď sa niečo také stane, tak neustále myslím na to, ako problém vyriešiť, nemôžem ani zaspať. Niekedy mám pocit, že zastupujem viac záujmy klienta ako banky," konštatuje. Privátna banka poskytuje úplne odlišný servis, iné služby, než na aké sme v komerčných bankách zvyknutí. Banka má na svojich klientov vysoké nároky. Rovnako ako klienti na ňu. Kladie dôraz na bezúhonnosť a bonitu klientov. "Ide v prvom rade o bezpečnosť a diskrétnosť. Tieto prísne kritériá sú tu z jedného jediného dôvodu: ochrániť klienta aj banku," vysvetľuje. Rovnako prísne pravidlá platia aj pri výbere zamestnancov. Banke ide o diskrétnosť. Ani v internej komunikácii sa nepoužívajú mená klientov.

Atmosféra robí veľa
Zastúpenie na Slovensku existuje už tri roky. Presne toľko má aj zamestnancov. Všetko ženy. Tvoria sympatický kolektív. Hlavné slovo má Svetlana. Aký je teda šéf? Snaží sa o to, aby v práci vládla pohoda. Problémy rieši v pokoji a okamžite. Snaží sa o permanentnú dobrú atmosféru. Darí sa jej. O kolegyniach hovorí: "Sú skvelé, starajú sa o mňa. Keď mám veľa stretnutí a nič nestíham, spomenú si na mňa. Objednajú mi moje obľúbené suši a ja si môžem medzi stretnutiami zobnúť." Svetlana jednoducho vie, čo robí. Bezproblémové pracovné prostredie je príjemné aj pre klientov.

Tri roky bilancovania a vízie
Začínala vyberaním nábytku, stála pri štarte banky na Slovensku. "Naše zastúpenie v Bratislave je úspešné. Rada by som takto a lepšie pokračovala aj v budúcnosti. Keď pracujete pre ľudí, vždy je čo zlepšovať. Kladiem dôraz na starostlivosť o existujúcich klientov, ale, samozrejme, vždy sa tešíme aj novým. Je dôležité, aby človek nepracoval pre peniaze, ale pre výsledky. Človek by sa mal úplne ponoriť do svojej práce, byť presvedčený o tom, čo robí. Potom už príde úspech aj peniaze," prezrádza svoje tajomstvo úspechu. Čo príde potom, uvidí. Vie len, že svoju úlohu ešte nesplnila. Ešte stále sa má čo učiť, čo spoznávať. Ak by sa mala posunúť niekam vyššie, tak pravdepodobne do zahraničia.

"Venujem sa" tenisu
Množstvom voľného času neoplýva. Miluje cestovanie, športuje. Ak môže, ráno ide do fitnescentra. Vie, že to musí urobiť ráno, pretože poobede je z práce unavená. "Tiež sa venujem tenisu. Keď si to však moja trénerka prečíta, tak sa zasmeje. V poslednom čase to dosť zanedbávam," smeje sa.

Ako zvyčajne začínam pracovný deň?
Každý môj deň je iný.
Koľko času strávim priemerne v práci?
To sa nedá povedať. Niektoré dni sú krátke, iné dlhé.
Čo ma postaví na nohy?
Priatelia, moje psy, príroda a dobré jedlo.
Ako sa udržiavam v kondícii?
Športom.
Čo mi zdvihne adrenalín?
Ľudská zloba a hlúposť.
Pri čom si najlepšie oddýchnem?
Doma pri televízii. Paradoxne aj pri svojich klientoch, keďže sú veľmi zaujímaví.
Ako si predstavujem ideálnu dovolenku?
Návšteva kútov sveta, ktoré nie sú bežne dostupné turistom.
Čo nemám rada na sebe a na druhých?
Tvrdohlavosť.
Na čom jazdím, na čom by som chcela jazdiť?
Jazdím na Mercedese a som spokojná. Som štandardný užívateľ. Musí slúžiť bezporuchovo. Žiadne vysnívané auto nemám.

Kto je Svetlana Dankovičová
Svetlana Dankovičová pochádza z Nitry. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Vyskúšala si zber jahôd a takmer rok pracovala ako čašníčka vo veľkej Británii. Ešte počas vysokej školy si založila vlastnú spoločnosť. Má troch psov, hovorí po anglicky a rusky. Pracuje ako riaditeľka privátnej banky Edmond de Rothschild Europe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 13:28