StoryEditor

PMÚ: ŽSR musia zaplatiť 11,1 mil. Sk za zneužitie dominantného postavenia

16.07.2007, 12:00
Autor:
TASRTASR

Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR uložila Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) pokutu 11,1 milióna Sk za zneužívanie dominantného postavenia v období od 1. mája 2001 do 31. decembra 2001. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 6. júla tohto roka a nie je možné sa voči nemu odvolať.
Rada PMÚ tak potvrdila rozhodnutie prvostupňového orgánu, že spoločnosť ŽSR zneužila svoje dominantné postavenie. Zároveň však prehodnotila vo svojom rozhodnutí obdobie, za ktoré je možné železnice sankcionovať. Vzhľadom na zákonnú možnosť uloženia sankcií bola pokuta za protiprávne konanie upravená na aktuálnych 11,1 milióna Sk.
ŽSR podľa Rady úradu zneužili dominantné postavenie tým, že v období od 1. mája do 31. decembra 2001 netransparentným spôsobom poskytovali provízie iba niektorým spoločnostiam. Tým železnice znevýhodnili ostatných podnikateľov, ktorým provízie neposkytli, resp. poskytli v rôznej výške, čím podľa PMÚ došlo k diskriminácii niektorých podnikateľov.
Rada úradu vydala rozhodnutie ešte v roku 2006, ktoré však bolo Krajským súdom v Bratislave vrátené na opätovné prešetrenie z dôvodu nedostatočného vysporiadania sa s námietkami účastníka konania. Vymedzenie účastníka konania, definovanie relevantného trhu, dominancia a posúdenie konania podnikateľa ŽSR pritom neboli predmetným rozsudkom Krajského súdu spochybnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 06:26