StoryEditor

Poslanci chcú pošte garantovať monopol

11.12.2007, 17:23
Autor:
TASRTASR

eďže alternatívni doručovatelia pošty využívajú nejednoznačnosť právnych noriem a preberajú Slovenskej pošte (SP) najbonitnejších klientov, poslanci SNS jej chcú garantovať monopol na doručovanie zásielok do päťdesiat gramov. Ich novelu zákona o poštovej službe dnes posunul parlament do druhého čítania.
Poslanci Rafael Rafaj, Ján Slota a Ján Chrbet sa nazdávajú, že pokračovanie súčasného stavu by vyvolalo priamy tlak na zvyšovanie cien doručovania zmieneného typu zásielok. Ako uvádzajú v dôvodovej správe, uvedený monopol (tzv. poštová výhrada) je v krajinách EÚ bežnou zaužívanou praxou.
Komplikovanosť zabezpečenia efektívneho financovania poštovej služby na celom území krajín viedol v minulosti k odloženiu termínu liberalizácie poštového trhu z 1.1. 2009 na 1.1. 2011.
Poslanci zároveň posunuli do druhého čítania novelu zákona o užívaní pozemkov v zriadených záhradkárskych osadách a vysporiadaní vlastníctva k nim, ktorú pripravili poslanci Smer-SD Branislav Bačík a Tibor Lebocký.
Plénum vyslovilo súhlas so Zmenami a doplneniami Dohovoru o prístupe k informáciám účasti verejnosti na rozhodovacom procese a prístupe k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia. Rovnako sa poslanci zachovali pri hlasovaní o protokole o registroch únikov a prenosov znečisťujúcich látok k Dohovoru o prístupe informáciám účasti verejnosti na rozhodovacom procese a prístupe k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:53