StoryEditor

Obchodné reťazce zneužívajú podľa mliekarov svoju ekonomickú silu

11.09.2007, 17:29
Autor:
TASRTASR

Obchodné reťazce podľa Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) zneužívajú v prípade zvyšovania cien mlieka a mliečnych výrobkov svoju ekonomickú silu.
"Zvýšenie cien sme zaznamenali aj my. Chceme však upozorniť na základný problém v súčasnom postupe zvyšovania cien, ktorý odzrkadľuje zneužívanie ekonomickej sily obchodnými reťazcami," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytol zväz. "S požiadavkou na zvýšenie ceny surového kravského mlieka prišli prvovýrobcovia mlieka v dôsledku výrazného zvyšovania vstupných nákladov. Nedostatok mlieka vo svete, spôsobený suchom v Austrálii a na Novom Zélande a zvýšeným dopytom v Číne, umocnený cenovou vojnou s obilím, znamená tlak na zvyšovanie ceny mlieka v celej Európe," vysvetľuje SMZ. V záujme udržania slovenského mlieka na spracovanie v domácich mliekarňach sú podľa zväzu slovenskí mliekari pripravení sa tomuto trendu prispôsobiť a vo všetkej serióznosti ponúknuť vyššie nákupné ceny prvovýrobcom.
"Rokovania na túto tému už začali, sú predmetom dodávateľskoodberateľských vzťahov. Majú však spoločného menovateľa ceny prvovýrobcom za dodanú surovinu môžu zvýšiť až potom, alebo nanajvýš súbežne, ako sa im podarí upraviť predajné ceny do obchodu," konštatujú mliekari a dodávajú, že tu je kameň úrazu. Ceny konzumného mlieka v obchodoch sa už zvýšili a farmári sú rozhorčení, že im mliekarne zatiaľ ceny za surovinu nezvýšili. "Podľa tejto konštrukcie vyzerajú slovenské mliekarenské podniky ako ziskuchtiví a hlavne neseriózni partneri. Pravda je však taká, že zmluvy mliekarní s obchodnými reťazcami majú niekoľkomesačnú výpovednú lehotu na úpravu ceny. A tak keď pri avizovaných cenových zmenách na európskom trhu pristúpili mliekari vo veľkej väčšine prípadov začiatkom augusta k návrhom na úpravu cien do reťazcov, zmluvne reálne dôjde k ich úprave v najlepšom prípade začiatkom októbra a neskôr. Dovtedy dodávajú mliekari do reťazcov za pôvodné ceny. Takže odpoveď na otázku, kde sú peniaze spotrebiteľov za zvýšené ceny mlieka za september, je veľmi jednoduchá," uzatvára SMZ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:17