StoryEditor

Rumunsko čelí hrozbe krátenia poľnohospodárskych platieb

02.11.2007, 15:38
Autor:
TASRTASR
Rumunsku zostáva posledný týždeň na to, aby zaslalo Európskej komisii správu o tom, do akej miery odstránilo nedostatky v systéme administratívnej a finančnej kontroly v sektore poľnohospodárstva, pre ktoré mu Brusel hrozí krátením platieb.

Okrem inštalácie a odskúšania dvoch softvérových modulov ako súčasti integrovaného administratívneho a kontrolného systému (IACS) EK tiež požaduje zlepšenie systému pre identifikáciu poľnohospodárskych parciel.

Ak nebude Brusel s postupom Bukurešti spokojný, môže pristúpiť ku kráteniu objemu poľnohospodárskych platieb z európskych zdrojov o štvrtinu, čo znamená, že Rumunsko by mohlo prísť o vyše 100 miliónov EUR. Rozhodnutie EK sa očakáva 27. novembra, a preto dôjde k odkladu vyplatenia peňazí rumunským farmárom.

Krátenie poľnohospodárskych platieb Rumunsku a Bulharsku o štvrtinu umožňuje komisii prístupová zmluva v prípade vážnych nedostatkov platobných systémov.

Od 1. decembra môžu každý rok členské krajiny začať vyplácať priame platby poľnohospodárom z národného rozpočtu prostredníctvom národnej platobnej agentúry. Tieto peniaze sa následne krajine preplatia z rozpočtu EÚ. V prípade vážnych nedostatkov v národnom systéme sa môže Brusel rozhodnúť, že nepreplatí všetko, ale bude krátiť tento objem o 25 %. Neznamená to teda, že by poľnohospodári dostali menej, ale krátených 25 % by sa muselo uhradiť z národného rozpočtu dovtedy, kým sa nedostatky neodstránia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:10