StoryEditor

Na daň z realít zostáva 18 pracovných dní

07.01.2008, 23:00
Kúpili ste nehnuteľnosť a chystáte sa podať svoje prvé daňové priznanie? Mali by ste sa poponáhľať. Čas je len do konca januára a v prípade omeškania hrozia sankcie. Tie sa už pri štandardnom dvojizbovom byte s výmerou 40 metrov štvorcových môžu v priebehu roka vyšplhať k dvom tisíckam.

Tlačivo sa dá stiahnuť napríklad na stránke ministerstva financií, vyplnené ho potom treba doručiť na miestny alebo mestský úrad v mieste, kde sa daná nehnuteľnosť nachádza. Majitelia nehnuteľností sa na úrade musia hlásiť len pri prvom daňovom priznaní a pri niektorých zmenách týkajúcich sa vlastníctva. Počas ďalších rokov posielajú úrady údaje o príslušnej výške daní poštou.
Kto musí platiť
V praxi sa často stáva, že nový vlastník ešte nemá list vlastníctva, a to napriek tomu, že už nehnuteľnosť užíva. Katastre totižto zvyknú so zápismi meškať a často nestíhajú listy vlastníctva vydať ani s niekoľkomesačným meškaním. V takýchto prípadoch rozhoduje dátum, kedy sa oficiálne, teda úradným prepisom na katastri zmenil vlastník. Nový majiteľ musí pritom o svojom vlastníctve vedieť. Daň je povinný platiť len v prípade, ak mu kataster do konca minulého roka doručil zmluvu o prevode a list vlastníctva. Ak to do tohto termínu predajca, prípadne kataster nestihol, daň na tento rok neplatí kupujúci, ale predávajúci.
"V prípade predaja alebo kúpy nehnuteľnosti sa kupujúci dozvie o svojej daňovej povinnosti na základe toho, že mu kataster pošle zmluvu aj list vlastníctva, predávajúcemu pošle len zmluvu. Pre určenie daňovej povinnosti je rozhodujúci stav k 1. januáru kalendárneho roku," povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová.
Pokuty a sankcie
Ak sa s podaním daňového priznania oneskorí právnická osoba, obec, prípadne mesto jej môže "napariť" dvojtisícovú pokutu. Pri fyzických osobách je to desaťkrát menej. Ak daň neuhradí ani po výzve miestneho či mestského úradu, úrad môže sankcie každým dňom omeškania navyšovať štvornásobkom základnej úrokovej sadzby, ktorú stanovuje Národná banka Slovenska. Za rok tak môže daňová povinnosť vlastníka stúpnuť o ďalších 17 percent.
Dane vzrástli
Dane a poplatky pre tento rok zvýšila väčšina krajských miest a zvyšovanie potvrdili aj niektoré z oslovených menších miest a obcí. Napríklad Trenčín alebo Svidník dane zdvihli, Zvolen a Nitra si zase ponechali tie staré.
Zvyšovanie daní na prelome rokov 2007 a 2008 je podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu vyššie ako vlani.
"Predpokladám, že určitý rast nastal, nakoľko minulý rok sadzby dane stagnovali kvôli komunálnym voľbám," hovorí Róbert Kičina. V minulom roku stúpli dane podľa prepočtov aliancie o necelé jedno percento. Na prelome rokov 2004 a 2005 to bolo, na porovnanie, až 80 percent. Podnikateľská aliancia informuje o daňových podmienkach v jednotlivých regiónoch každý rok. Tohto roku podľa Kičinu zverejní presnejšie čísla na konci januára.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 03:11