StoryEditor

S eurom prichádzajú aj nové kolky

23.04.2008, 16:42
Kolkové známky budú od budúceho roka v eurách. Dnes totiž vláda schválila návrh zákona o kolkových známkach, ktorý určuje nové hodnoty v európskej mene.
Podľa zákona sa budú vydávať kolkové známky v piatich farbách vrchnej tlače. Oceľovomodré kolky budú mať hodnotu 0,5 eur (16 korún), fialové 1,3 ()a 5 eur. Okrem nich budú aj 10 a 20-eurové kolky v trávovozelenej farbe, 50-eurové v oranžovej a 100-eurové kolky v čiernohnedej farbe. Vydávanie kolkových známok je v kompetencii ministerstva financií.

Nové kolkové známky predstavujú jedno z viacerých opatrení, ktoré musí Slovensko zabezpečiť vzhľadom na blížiaci sa termín nášho predpokladaného vstupu do eurozóny. V prípade pozitívnej správy od európskych inštitúcií by mali Slováci platiť eurom od 1. januára 2009. Platnosť kolkových známok vydaných podľa doterajších predpisov sa končí 16. dňom po zavedení európskej meny. Kolkové známky bude ministerstvo odkupovať prostredníctvom distribútora na základe písomnej žiadosti od 17. dňa po zavedení eura do troch mesiacov po zavedení eura na Slovensku. V prípade, ak zákon schvália aj poslanci v parlamente, ten nadobudne účinnosť od 1. augusta tohto roka.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:43