StoryEditor

Petícia na ochranu II. piliera je v Národnej rade

24.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Petíciu na ochranu II. piliera dôchodkového sporenia odovzdali včera v Národnej rade SR členovia petičného výboru. "Odovzdali sme 7 670 petičných hárkov, na ktorých je nami skontrolovaných 126 277 podpisov, ktoré sme zozbierali v priebehu dvoch týždňov," povedala poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová. Zároveň sa obrátili listom na predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby zaradil rozpravu o petícii pred rokovanie o novele zákona o sociálnom poistení.
"Ak by sa rokovanie o petícii nedostalo do programu prebiehajúcej schôdze, v mene troch poslaneckých klubov požiadame o preloženie novely zákona o sociálnom poistení na ďalšiu schôdzu," dodal poslanec za KDH Július Brocka. Poslankyňa za SMK Klára Sárközy upozornila, že vláda pôvodne pri predkladaní novely počítala s príjmom do štátneho rozpočtu na úrovni približne šesť miliárd korún, pri avizovaných zmenách sa počíta s jeho znížením asi na jeden a pol miliardy korún. "Preto nevidíme dôvod, aby sa o petícii nediskutovalo na tejto schôdzi," dodala.
Petícia obsahuje osem požiadaviek, ktoré sú adresované parlamentu, prezidentovi, vláde a rezortu práce sociálnych vecí a rodiny.
Ide o požiadavku zabezpečiť ústavným zákonom, aby sa neprijímali zmeny zhoršujúce postavenie dôchodcov a nepresadzovali zmeny v druhom pilieri v neprospech sporiteľov. Cieľom petície je tiež neznižovať v súčasnosti platnú výšku odvodov na dôchodkové sporenie a nezavádzať vyššie odvody na dôchodkové poistenie. Medzi ďalšie požiadavky patrí zachovať právo na prácu občanom poberajúcim predčasný dôchodok, ako aj platenie príspevkov štátom do II. piliera za osoby na materskej dovolenke, opatrovateľov a invalidné osoby. Interným doktorandom by sa mal na základe petície zachovať status zamestnancov a nemalo by sa predlžovať minimálne obdobie dôchodkového poistenia potrebné na vznik nároku na starobný a predčasný starobný dôchodok zo súčasných 10 rokov na 15 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:09