StoryEditor

V Kalifornii nemá 25 % vodičov zákonné poistenie

28.11.2007, 08:25
Autor:
TASRTASR

alifornský odbor poistenia pripravuje opatrenia na boj proti vodičom, ktorí jazdia bez poistenia zodpovednosti za škody. Keď sa v USA niekto stane účastníkom nehody, pravdepodobnosť, že vinný šofér nemá poistenie, je 1 ku 7. Podľa Výskumnej komisie pre poistenie je v USA nepoistených približne 15 % áut. Rebríček štátov s najvyšším počtom nepoistených vozidiel vedie Mississipi (26 %), na druhom mieste je práve Kalifornia a Alabama (25 %).
Komisár pre poistenie v štáte Kalifornia Steve Poizner preto prišiel s návrhom Zákona o presadení opatrení proti nepoisteným vodičom. Komisár chce zabrániť ďalšiemu zneužívaniu prostriedkov poistených vodičov. Práve nepoistené vozidlá stoja disciplinovaných šoférov ročne 1 miliardu USD. "Poisťovne zvyšujú každé poistenie o 10 až 15 %, len aby pokryli náklady na nepoistených, čo je samozrejme nesprávne," uviedol Poizner v rozhovore pre televíznu stanicu Time Warner. Návrh ráta s odobratím štátnej poznávacej značky a varovaním pre vodiča. Ten potom musí do 7 dní uzavrieť poistenie, inak mu hrozia ďalšie vážne sankcie. "Sankcie musia byť prísnejšie, donucovacie orgány musia byť flexibilnejšie a musíme rozšíriť program nízkonákladového poistenia," povedal komisár.
Situáciu v Kalifornii komplikuje najmä fakt, že mnohí z nepoistených vodičov sú ilegálnymi imigrantmi a majú problémy oficiálne si poistenie zakúpiť, keďže nemajú ani vodičský preukaz. Ako však v rozhovore Poizner uviedol, na trhu sú spoločnosti, ktoré poistenie predávajú aj tzv. "nedokumentovaným" obyvateľom. Podľa neho je však vážnejším dôvodom nízka solventnosť. Preto v novembri Odbor poistenia rozšíril prístup k Programu lacného autopoistenia pre uchádzačov v celej Kalifornii. "Každý, kto chce jazdiť a má málo prostriedkov, môže teraz získať poistenie za menej než 400 USD," dodal Poizner.
Komisár dohliada na odvetvie poistenia v Kalifornii, ktoré predstavuje 115 miliárd USD. Predtým, ako sa o jeho návrhu bude rozhodovať v celoštátnom hlasovaní, jeho iniciatívu musí podpismi podporiť 433 000 voličov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:38