StoryEditor

Na energiách dnes môžete dosť ušetriť

27.02.2011, 23:00
Silná konkurencia na trhu znamená lepšie podmienky pre odberateľov.

Časy regulovaných cien elektriny a plynu sú, zdá sa, už definitívne za nami, a ceny energií pre menšie i väčšie firmy tvorí výhradne trh. Pre podnikateľov je to však viac než dobrá správa - silná konkurencia a prajná legislatíva spôsobujú, že účty napriek stúpajúcim cenám na svetových trhoch môžu aj klesať. Ak ste čo len trošku nespokojní so súčasným dodávateľom, môžete sa poobzerať po okolí a je takmer isté, že vám niektorý konkurent ponúkne výhodnejšie podmienky.

V móde je "full service“
Ušetriť sa dá dnes mnohými spôsobmi, kvôli množstvu dodávateľov sa dá hovoriť o trhu kupujúceho. Ten napríklad môže získať zľavu za vernosť, ktorá sa dnes veľmi cení. Napríklad združená dodávka plynu a elektriny vám okrem nižšej byrokracie prinesie aj finančné výhody. "V obchodnej rovine samozrejme ponúkame cenový benefit pre zákazníkov, ktorí dopytujú obe komodity, takisto je treba pripomenúť, že výhodou je aj obsluha z jedného miesta,“ hovorí riaditeľ spoločnosti ČEZ Slovensko Igor Nagy.

Konkurencia dáva na výber aj množstvo produktov, ktoré dodávatelia vedia doslova "ušiť na mieru“ vašej firme. Môžete sa napríklad rozhodnúť, či chcete mať cenu závislú od aktuálnych hladín na svetových burzách, alebo si ju naopak chcete zafixovať na dlhší čas dopredu. Závisí to len od toho, čo očakávate od trhu v najbližších mesiacoch či rokoch. "Vývoj cien na Slovensku je závislý vo veľkej miere od vývoja cien na európskych a svetových trhoch. Podľa nás ceny energií budú v najbližších rokoch rásť spolu s predpokladaným rastom spotreby,“ hovorí Rastislav Kovalčík zo spoločnosti Elgas.

Ak je pre vás energetický trh španielska dedina a neviete, aký produkt je pre vás správny, nemáte sa čoho báť. Každý obchodník vám ochotne poradí nielen to, ako ušetriť na faktúrach, ale dokonca aj na spotrebe. Bezplatné energetické poradenstvo je dnes u všetkých obchodníkov samozrejmosť. V tvrdom boji totiž pre nich nie sú najdôležitejšie zisky na jedného zákazníka, ale práve počty verných a platiacich klientov.

Trh ponúka možnosti
Veľkí zákazníci si už zvykli na to, že v posledných rokoch si podmienky diktujú oni. Dobrá správa je, že záujem obchodníkov sa upriamil už aj na malých a stredných podnikateľov, ktorí sa v minulosti museli riadiť len vopred určenými tarifami. Dnes si majú naozaj z čoho vyberať, pretože v posledných dvoch rokoch sa medzi dodávateľmi rozpútala bitka už aj o nich. "Pri správne zvolenom produkte môžu podnikatelia ušetriť až desať percent oproti cenníkovej cene,“ vysvetľuje hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Vyšší počet hráčov na trhu však znamená aj menšiu prehľadnosť, pretože s ponukou vás môžu osloviť aj menej kvalitní obchodníci. Preto si pri výbere dajte pozor a pýtajte sa na skúsenosti svojich obchodných partnerov či štátnych úradov, ktoré sa starajú o energetický trh. "Pri overovaní spoľahlivosti dodávateľa môžu pomôcť predovšetkým referencie a tiež informácie o obchodnej histórii a finančnej stabilite spoločnosti.“ radí Stanislav Reguli zo spoločnosti SE Predaj.

01 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osobitný príjemca -- ochrana pred úžerou 02 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zuzana Martináková: Sme opozícia viazaná vládnymi sľubmi 03 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pachingera môžu vydať na Slovensko 04 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvé financie na obnovu Iraku 05 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Penta sa zaujíma o televíziu Nova 06 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EP o rómskych nepokojoch na Slovensku 07 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdo proti obmedzeniam pracovného trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:19