StoryEditor

Zodpovedný prístup k podnikaniu je aj v prístupe k iným

25.05.2010, 00:00

V ťažkých časoch je pre firmy obzvlášť dôležité dať si záležať na tom, aby si strážili náklady a nevynakladali ich tam, kde nemusia. Poškodenie vlastného majetku je vždy nepríjemné, no platenie za škody na cudzom majetku je to posledné, čo v čase finančnej krízy podnikateľ potrebuje. Popri podnikateľských rizikách a sledovaní konkurencie môže podniky od iných nečakaných rizík odbremeniť vhodne zvolené poistenie.

V súčasnosti podnikatelia uprednostňujú komplexné poistné produkty, ktoré im poskytujú najväčší komfort. V poistení právnických osôb stále dominuje poistenie vlastného majetku pred poistením možných škôd spôsobených na cudzom majetku. Dominanciu poistenia vlastného majetku potvrdzuje aj Silvia Vonzová z oddelenia marketingu a podpory predaja Komunálnej poisťovne: "Záujem je prioritne o poistenie majetku. S rastom právneho vedomia však v posledných piatich rokoch rastie významne aj záujem o poistenie zodpovednosti, najmä všeobecnej a výrobkovej." Pri poistení zodpovednosti podnikateľov sa výška aj rozsah poistenia stanovujú čisto individuálne na základe posúdenia konkrétnych rizík.

Hoci niektorí podnikatelia riziká súvisiace s podnikaním stále podceňujú, k poisteniu ich čoraz častejšie nútia aj podmienky pri uchádzaní sa o mnohé zákazky. "V rôznych výberových konaniach je poistenie zodpovednosti za škodu čoraz častejšou podmienkou zaradenia do výberového konania. Wüstenrot poisťovňa preto v posledných rokoch zaznamenáva v poistení podnikateľov nárast," potvrdzuje Šimon Kollár z poisťovne Wüstenrot. Taktiež samotní občania si podľa neho vďaka zvyšujúcemu sa právnemu povedomiu čoraz viac uvedomujú a uplatňujú svoje práva na náhradu škody voči podnikateľom.

Zodpovedne k životnému prostrediu
Zatiaľ čo donedávna sa podnikatelia poisťovali proti škodám na zdraví, živote a majetku cudzích osôb, najnovšie pribudlo aj poistenie za škody spôsobené na životnom prostredí. Poisťovne k tomu viedol narastajúci počet priemyselných havárií, ktoré negatívne vplývali na životné prostredie. A nielen poisťovne. Finančnú zodpovednosť firiem za environmentálne škody prináša aj nový zákon, ktorý preberá ustanovenia smernice Európskej únie. Na zákon zareagovali novým produktom. "Naša poisťovňa pripravila poistenie zodpovednosti za environmentálnu škodu spôsobenú únikom znečisťujúcich látok, pričom environmentálna škoda je definovaná v poistných podmienkach širšie ako stanovuje zákon. Poistné krytie sa vzťahuje nielen na ovzdušie, vodu, pôdu a na chránené druhy a biotopy európskeho významu, ale aj na chránené druhy a biotopy na Slovensku," vysvetľuje Petra Greksová z Allianz-Slovenskej poisťovne.

Nové produkty
Práve vytváranie nových poistných produktov môže byť jednou z ciest, ako v porovnaní s minulosťou tiež rastie hodnota majetku spoločností v tejto oblasti. S tým súvisí aj poistenie zodpovednosti za škodu.

Podnikatelia sa zaujímajú aj o poistenie právnej ochrany. To je určené tak pre samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj pre právnické osoby. "Poisťovňa klientov zastupuje v prípadoch a sporoch súvisiacich s výkonom podnikateľskej činnosti či v sporoch súvisiacich s ich hnuteľným majetkom, motorovými vozidlami, nehnuteľným majetkom a v mnohých ďalších oblastiach práva," dodáva Kollár.

Chránia sa menší
Hospodárska kríza sa v poistení majetku podnikateľov podpísala na zníženom počte poistení rozostavaných stavieb a investičných zámerov. U malého percenta klientov došlo k úspore na poistnom zvýšením spoluúčasti. Vo všeobecnosti však tento rok evidujeme vyšší záujem menších a stredných podnikateľských subjektov o poistenie v našej poisťovni," konštatuje Vonzová.

Zodpovedný prístup k vlastnému podnikaniu je rovnako dôležitý ako zabezpečenie pred možnými škodami, ktoré podnikateľskú činnosť ohrozujú. Podnikatelia by preto mali staviť viac na prevenciu ako na riešenie už vzniknutých problémov. Matej Demeš

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:52