StoryEditor

Ideálne auto na podnikanie vám postavia na mieru

21.04.2010, 00:00
Pre firemných zákazníkov sú predajcovia ochotní robiť aj nadštandardné ponuky. Poskytnú väčšie zľavy, upravia vám autá podľa vašich želaní alebo ponúknu lepšiu popredajnú starostlivosť.

Firmy totiž zvyčajne kupujú väčšie množstvá áut, a preto sa každý zákazník veľmi cení.

Žiadajte zľavy
Okrem štandardných akciových ponúk, ktoré automobilky pre svojich klientov ponúkajú, sú pre firemných zákazníkov pripravené aj špeciálne programy. Kým ešte pred tromi rokmi bolo treba na uplatnenie fleetových zliav kúpiť päť alebo viac automobilov, sú dnes predajcovia ochotní rokovať, už keď sa zaujímate o dve alebo tri autá. Pritom, samozrejme, platí pravidlo, že čím viac a čím drahších áut beriete, tým výraznejšia bude aj zľava. "Naša stratégia poctivej práce s firemným zákazníkom nám podľa môjho názoru pomohla aj v čase krízy zvýšiť predaj firemným zákazníkom,“ hovorí Mária Drímalová z Toyoty.
Osobitne to platí pre úžitkové automobily, ktoré sa predávajú v podstate iba firemným klientom a ktoré majú systém množstvových zliav pre podnikateľov prepracovaný do najmenších detailov.

Vyberte si auto na mieru
Kým pri osobných automobiloch si vyberáte hlavne úroveň výbavy a motor, prípadne typ karosérie, pri úžitkových autách máte oveľa väčšiu variabilitu. Všetci významní výrobcovia ponúkajú veľké množstvo typov a variantov každého modelu. Môžete si tak nechať postaviť auto takpovediac na mieru vášho podnikania.
Je dôležité presne vedieť, aké auto do firmy potrebujete už pred tým, ako si necháte vypracovať cenové ponuky. "Všetko závisí od individuálnych potrieb zákazníka, aby dostal také vozidlo, ktoré je mu šité na mieru, takže aj naša ponuka je veľmi komplexná,“ povedala marketingová manažérka automobilky Iveco Zuzana Žitná.



Porozmýšľajte o starom
Ak si nemôžete dovoliť nové auto a hľadáte lacnejšie riešenie, môžete si do firmy kúpiť aj staršie auto. Kým pri osobných automobiloch nie je problém si vybrať spomedzi ponuky, s úžitkovými automobilmi je to už horšie. Hlavne, ak hľadáte konkrétny model, môže sa vám ľahko stať, že ho v autobazároch vôbec nezoženiete, prípadne je v ponuke, ale iba ako inzerát a auto je ešte stále za hranicami, odkiaľ vám ho dovezú až po podpísaní zmluvy.
Ak nechcete platiť DPH, musíte kupovať auto od právnickej osoby, a nie na inzerát od obyčajných ľudí. Rovnako to platí aj v prípade, ak chcete doviezť auto spoza hraníc. "Stačí sa u predajcu preukázať originálnym potvrdením, že ste platcom DPH na Slovensku a môžete si aj v zahraničí kupovať autá bez DPH,“ hovorí dovozca áut Peter Kurucz. Podmienkou však je, že predajca musí byť právnická firma, ktorá takýto spôsob predaja umožňuje.

Kedy predať
Pri výbere správneho auta na podnikanie je dôležité vopred si premyslieť aj to, ako dlho plánujte auto využívať a za koľko ho chcete predať. Na základe toho sa rozhodnite, či si kúpite drahšie auto, ktoré si drží cenu a podarí sa vám ho za tri roky slušne predať, alebo si kúpite lacnejší model, ktorý však rýchlejšie stráca na cene. "Vo všeobecnosti sa dá povedať, že cenu si držia hlavne nemecké značky, teda Volkswagen, Audi a BMW,“ dodáva Kurucz.

01 - Modified: 2003-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V politike si treba dávať pozor (aj) na jazyk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:54