StoryEditor

Tatra banka pustila údaje o cudzích účtoch. Cez iPhone

29.10.2010, 12:26
Autor:
peb, ČTKpeb, ČTK
Aktualizované | Po výpadkoch internet bankingu má Tatra banka (na snímke jej šéf Igor Vida) ďalší problém. Klienti banky sa mohli dostať k citlivým osobným údajom ostatných klientov.

Na chybu upozornila stránka MacBlog.sk. Problém spôsobila aplikácia Tatra banky pre mobilné telefóny iPhone. Klienti podľa stránky videli mená klientov, čísla účtov, výšky vkladov, jednotlivé prevody, druhy nakúpených tovarov, úhrady daní a ďalšie. Peňažný ústav chybu priznal a počas dňa podľa vlastných slov odstránil.

Tatra banka spustila aplikáciu pre telefóny iPhone pred niekoľkými dňami, program umožňuje prístup k účtom alebo zadávanie platobných príkazov. Pre chybu však mohli používatelia pri prehliadaní pohybov na účte vidieť aj pohyby ostatných klientov aj s ďalšími detailmi.

"K situácii došlo z technických dôvodov a riešime ju. Funkcionalita pohybov na účte bola v aplikácii vypnutá, jej používatelia ich teraz dočasne neuvidia. Informácie o zostatku na účte alebo kreditných kartách a podobne, sú naďalej dostupné," uviedla po zistení problému Marína Smolková z Tatra banky.

"Chyba vznikla v produkčnom prostredí Internet bankingu pre iPhone a bola spôsobená zlyhaním ľudského faktora," uviedol hovorca banky Boris Gandel. Informácie podľa neho nebolo možné zneužiť na iné operácie. "Išlo o zobrazenie čiastkových detailov pohybov na účte, ktoré neobsahujú žiadne informácie o kreditných kartách. Čísla debetných kariet sú vo výpisoch zobrazované len v neúplnej forme. Číslo karty sa v žiadnom systéme banky nezobrazuje v úplnej forme," dodal hovorca.

Tatra banka mala tento mesiac niekoľko dní problémy aj s internetovou stránkou, výpadky postihli napríklad služby elektronického bankovníctva. Banka patrí do rakúskej finančnej skupiny Raiffeisen.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 01:01