StoryEditor

Nová práca? Najviac nás zaujíma plat

18.06.2010, 00:00

Mzda je jeden z najčastejšie uvádzaných faktorov pri výbere zamestnávateľa. "Veľkú váhu jej prisudzujú najmä absolventi,“ tvrdí Branch manager Synergie Slovakia Martina Klubicová. Pracovne skúsenejší ľudia podľa nej prihliadajú aj na stabilitu pracovného miesta a spoločnosti ako takej, víziu ďalšieho rastu, ale zároveň aj benefity, ktoré zamestnávateľ ponúka.

Nielen pri výbere
Plat však ostáva najsilnejším motivátorom na prácu. Na Slovensku zatiaľ podľa Moniky Martinkovej zo spoločnosti Trenkwalder len veľmi málo funguje hrdosť alebo príslušnosť k značke firmy, v ktorej je zamestnanec zamestnaný. "Väčšina uchádzačov si prácu nevyberá na základe znalosti alebo postavenia značky, ale na základe odmeny za túto prácu. Meno firmy prichádza do úvahy až v druhom rade, v čase, keď si uchádzač vyberá z dvoch rovnocenných ponúk,“ hovorí.

Dôležitým faktorom, na ktorý sa pozerajú špecialisti alebo senior manažéri, je tiež predmet podnikania spoločnosti a nové výzvy v oblasti rozvoja svojich znalostí, či už v oblasti odborných alebo manažérskych zručností, a v neposlednom rade kariérne možnosti postupu.
Výška platu však nepatrí len k najvyšším motivátorom pri výbere. "Spoločne s ďalšími atribútmi, ako sú vedenie firmy, vnútorné neuspokojenie potreby kariérneho rozvoja alebo nevyváženosť pracovného a súkromného života, ju uchádzači často uvádzajú ako dôvod, prečo odišli z predchádzajúcej práce,“ tvrdí Martinková.

Platy opäť pomaly rastú
Vývoj platov v strednej Európe výrazne poznačila hospodárska kríza. "Ešte v roku 2008 sme zaznamenali výrazné medziročné rasty platov a výnimkou neboli hodnoty na úrovni osem až desať percent. Od vypuknutia krízy ku koncu roka 2008 sa však situácia u nás dramaticky zmenila a rast platov sa v prvom kvartáli 2009 zastavil, keď priemerná hrubá mzda dosiahla 777 eur,“ povedal projektový manažér Merces.sk Miroslav Dravecký. Od tohto obdobia klesal, a to dva štvrťroky za sebou. Oživenie však podľa Draveckého badať od konca roka 2009, keď opäť zaznamenávali medzikvartálne rasty, aj keď len na úrovni dvoch percent.

Kríza podobne zasiahla aj okolité krajiny. "V Maďarsku bola situácia s vývojom platov podobná ako na Slovensku. Po stagnácii sme zaznamenali oživenie a už vidíme trojpercentný nárast priemernej mzdy.“ V Českej republike sa kríza prejavila ešte skôr. Od konca roka 2008 tam priemerný plat stagnuje, no najnovšie údaje aj tam naznačujú mierny nárast.

Zn. Hľadá sa práca
Získať dobre platenú prácu nie je v súčasnosti vôbec jednoduché. Podľa Lucie Burianovej z pracovného portálu Profesia.sk je momentálne najviac pracovných ponúk v oblasti obchodu, IT, ekonomiky, financií, účtovníctva a administratívy. "Čo sa týka pracovných pozícií, spoločnosti najviac ponúkajú voľné pracovné miesta na pozície obchodného zástupcu, obchodného manažéra, administratívneho pracovníka/referenta a programátora.“

Ponuka práce počas minulého roku podľa Burianovej klesla vo všetkých oblastiach. "Podľa našich údajov sa v posledných mesiacoch oproti minulému roku zlepšila ponuka práce v oblasti automobilového priemyslu, bankovníctva, dopravy, špedície a logistiky, poisťovníctva, strojárstva, výroby, školstva, vzdelávania, vedy a výskumu. K oživeniu ponuky práce však zatiaľ nedošlo v oblasti farmácie, lízingu, práva a legislatívy, stavebníctva a realít, techniky a rozvoja, žurnalistiky, polygrafie a médií.“

To, že vo všetkých odvetviach je dnes ťažšie získať prácu, ako to bolo v období pred krízou, potvrdzuje aj Martinková. "Dôvodov je viacero, ale tým najčastejším je fakt, že firmy vďaka optimalizačným procesom počas krízy znížili stavy pracovníkov na úroveň, ktorú sa zväčša snažia udržať si aj v tomto období. K obnoveniu počtu pracovných miest na úroveň z obdobia pred krízou pravdepodobne nedôjde, a ak áno, tak len veľmi postupne,“ hovorí.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:35