StoryEditor

Ted Warren -- záhadný investolátor

22.02.2010, 23:00

"Ak sa mýlim a trhy nie sú manipulované,
nie je nádherné sa mýliť s takým profitom
?“

Theodore (Ted) Arthur Warren sa narodil dánskym emigrantom 9. februára 1903 v štáte Louisiana. Hoci vychodil len šesť tried, bol investičný génius. Bol striktným zástancom technickej analýzy a tvrdil to, že história sa opakuje a predpoklad pohybu cien cenín je viditeľný na "mnohoročných grafoch, ktoré sú použiteľné tak dnes, ako aj o 50 rokov.“ V mladosti si zaplatil 15 dolárov za šesť lekcií ako analyzovať komoditné grafy, ale neskôr obrátil technickú analýzu naruby. Podľa vlastnej teórie manipulácie začal tvrdiť, že pohyby cien cenín sú zámerne vedené tak, aby vtiahli verejnosť do trhov pri čo najvyššom bode. Rozvinul taktiku na ich nákup a predaj v správnom čase a s obmedzeným rizikom. Jeho metódy, filozofia a obchodná taktika platili tak pre akcie, ako aj komodity.

Princíp trhovej manipulácie používal k interpretácii burzových grafov takmer 50 rokov.
V roku 1966 vydal brilantnú knihu "How to make the stock market make money for you“, aby sa podelil s čitateľmi so svojimi vedomosťami, ktoré získal za predchádzajúcich 30 rokov investovania. Toto prvé a jediné vydanie sa za podozrivých okolností nikdy nedostalo do rúk širšej verejnosti. Z jeho prác sa zachovalo pomerne málo; jeden zvukový záznam z prednášky v Los Angeles z roku 1977 a niekoľko výtlačkov burzového letáku "Investolator“, ktorý dlhé roky vydával. Meno svojho mesačníka vytvoril kombináciou slov investor a speculator (špekulant). Ted tak pomenoval aj svojich nasledovníkov Investolátormi. Investolátor je ten, čo kúpi uvážene ako by investor mal, a predá vysoko ako speculator (špekulant) dúfa.

Teória manipulácie
Hlavnou Tedovou hypotézou bol predpoklad, že skupina zasvätených, ktorých Ted nazval manipulátormi, využíva správy a vnútorné znalosti o firme či surovinách na manipuláciu ceny. Robia tak pre vlastný prospech a zvyčajne na účet nezasvätených, t. j. verejnosti. Ted tvrdil, že človek môže predpovedať, čo majú manipulátori v pláne podľa interpretácií cenových grafov, pretože odrážajú aktuálne nálady verejnosti. Prvá fáza manipulácie je odstrašujúce sa správanie ceny, ktoré vyzerá akoby ceniny jednoducho nemohli ísť nahor. Toto spôsobuje, že verejnosť predáva a manipulátori od nich ochotne kupujú ceniny za bagateľ. V nakupovaní naďalej pokračujú, až časom nahromadia dostatočne veľké množstvo cenín. Toto sa deje nenápadne, s malým záujmom o tú či onú akciu alebo komoditu. Ďalšou fázou tejto manipulácie je pomalý rast, ktorý je často takmer bez povšimnutia. Ako však cena ceniny rastie, záujem sa o ňu začína zvyšovať a čoraz viac verejnosti ju kupuje, pretože pohyb nahor ju priťahuje. Napokon ceny začnú byť ešte viac volatilné, ich pohyb nahor sa pri neustále rastúcom objeme obchodovania zrýchli. Toto je bod, kde nákupný záujem verejnosti dosahuje vrchol pri pohľade na rýchlo rastúcu cenu. Avšak toto je tiež obdobie, kde tí, čo lacno naakumulovali ceniny, ich predávajú späť nič netušiacej verejnosti s veľkým ziskom. A manipulátori, ktorí kedysi od tej istej verejnosti ceniny lacno nakúpili, im ich predražené predávajú. V dôsledku toho verejnosť vyjde opäť naprázdno, keď cena cenín s prirodzeným dopytom neskôr opadne.

Manipulátori takto využívajú dve črty ľudskej povahy, ktoré sú úhlavnými nepriateľmi všetkých investorov a to "chamtivosť a strach“, aby dosiahli svoj cieľ. Ich úlohou je urobiť všetko, aby buď dostali verejnosť z trhu, alebo do trhu.
Ted hovorieval, že ak sa mýli a trhy nie sú manipulované, nie je nádherné sa mýliť s takým profitom?
Svoju teóriu manipulácie trhov, podrobnejšie vysvetlil vo svojej knihe. No tajomstvo, ktoré odhalil, bolo také veľké, že Ted podozrieval, že Wall Street urobil všetko, čo mohol, aby sa nedostala na trh; čo sa im až donedávna podarilo.

Nebezpečná kniha?
Po vydavateľovej smrti bolo posledných 8 500 kníh záhadne skúpených a neobjavili sa na trhu. Dnes je však jeho kniha dostupná vďaka Ken Robertsovi a dobrodružnému príbehu dvoch študentov z Kalifornie, ktorí ju po rokoch objavili v antikvariáte. Po jej prečítaní sa prišli spýtať majiteľa obchodu, či o knižke nevie viac. Na ich prekvapenie poznal Teda osobne, stručne ho opísal, pretože ho často vídaval prechádzať sa na neďalekej Venice pláži v Los Angeles. Študenti ho nakoniec vyhľadali a spýtali sa ho na jeho názor na formáciu grafu ceny hovädzieho dobytka. "Áno,“ Ted odvetil, "cena onedlho exploduje.“ Povzbudení jeho slovami začali horúčkovito brigádovať, až sa im podarilo našetriť 2 000 dolárov a zakúpiť niekoľko komoditných kontraktov hovädzieho dobytka. Keď sa cena hovädzieho nakoniec pohla, za profit nakúpili ďalšie kontrakty a nakoniec ich vlastnili vyše 100. Keď bolo po všetkom, zisk bol takmer 200 000 dolárov!

Jeden z nich sa neskôr stal zástupcom šerifa a dlhé roky používal Tedovu metódu na trhoch. Keď ju raz vysvetlil svojmu priateľovi Ken Robertsovi, ten bol ňou natoľko ohromený, že si najal súkromného detektíva, ktorý vyhľadal 82-ročnú pani Warrenovú, žijúcu v štáte Washington.

Po Tedovej smrti vlastnila vydavateľské práva na manželovu knihu a s podmienkou záruky, že sa kniha naozaj dostane do rúk verejnosti, mu ich predala. Ken Roberts svoje slovo dodržal, keď ju na svoje náklady opäť vydal a po 30 rokoch čitateľom sprístupnil. Ken Roberts tiež vypátral, aká bola asi Tedova investičná úspešnosť. V jednom z vydaní Investolátora v roku 1982 Ted odporúčal 42 akcií, ktorým predpovedal veľký rast. Ken Roberts po rokoch našiel z nich 39 a identifikoval bod predaja podľa Tedovej knihy. Zvyšné tri boli pohltené alebo sa zlúčili, a tak pre výpočet bola použitá posledná zatváracia cena. Pozoruhodné je, že každá jedna zo 42 odporúčaných akcií narástla a priemerný ročný zisk bol celkovo 124 percent!

Fascinujúce predpovede - Pearl Harbor
Tedov koncept manipulácie sa začal kryštalizovať koncom 30. rokov, keď vo svojej knihe píše:
"Začiatkom vojny v Európe verejnosť ešte akcie nepredávala. Predpoklad rastu vojnového priemyslu ju stále držal v akciách. Bolo to v čase, keď sa Francúzi zakopávali na Maginotovej línii a Nemci pripravovali svoje pancierové divízie na obchvat cez Benelux. No keď Nemci napadli Francúzsko a s ľahkosťou vyhnali Britov z pevniny, ich viera sa otriasla a dôsledkom bol náhly pád trhu v roku 1939. Uprostred roku1941 som predpovedal každému, kto by ma len počúval, že graf indexu Dow Jones Industrial (DJI) sa tvaruje do akumulačného trojuholníka s možnosťou falošného pohybu nadol, po ktorom znovu začne burza rásť. Snažil som sa predpokladať, akým plánom by manipulátori najviac pomýlili verejnosť. Vtedy mi už boli jasné falošné pohyby tých, ktorí operujú v najväčšom kasíne sveta - na burze. Zmena prišla, ako som predpokladal, ale z najneočakávanejšieho uhla - Pearl Harbor. Samozrejme, Wall Street bol v dobrej pozícii absorbovať túto šokujúcu udalosť. Väčšina akcií sa už predávala za bagateľ.“

Po vojne verejnosť dostala nákupnú horúčku a Ted predpokladal, že opäť ako zvyčajne nakúpi na vrchole, čo sa aj stalo v roku 1946, keď burza padla. Roky 1951 až 1953 považoval za príliš pomalé v raste, aby burza dosiahla dôležitejší vrchol, napriek zakopnutiu v roku 1953. Veľké množstvo grafov akcií preukazovalo len mierny rast. "Vtedy som musel vyzerať smiešne pre brokerov a ostatných obchodníkov, keď som predpovedal, že DJI musí ísť na 450 bodov alebo vyššie, aby dosiahol vrchol. Nikto nikdy nepočul, že by DJI musel niekam ísť...“ (Pozn.: DJI bol vtedy na 250.) Keď sa DJI zlomil koncom roka 1956, Ted vedel, že vrchol je ešte príliš ďaleko. Akcie sa sotva hýbali odvtedy, čo DJI prerazil hranicu 300 bodov v roku 1954. Nakoniec mal pravdu. DJI vystúpil do roku 1966 až na hranicu nepredstaviteľných 1 000 bodov.

Posledná analýza - krach 1987
Vo svojom letáku Investolátor koncom 80. rokov takto rozvíja svoje úvahy o možnom krachu:
Október 1985: "Jeden z mojich dlhodobých klientov je taký dobrý študent, že ma upozornil na podobnosť súčasného grafu DJI s jeho grafom z konca 20. rokov, ktorý sa končil divokým rastom a krachom v roku 1929. Predpokladá, že krach nastane približne o tri roky. Súhlasím s ním.“

December 1985: "Manipulátori sú na dobrej ceste, aby splnili môj predpoklad na dosiahnutie 3 000 bodov na DJI. (Pozn.: DJI bol vtedy 1 519.)

Apríl 1986: "DJI sa pohybuje približne načas, aby naplnil moju predpoveď z októbra. Koncom roka by som mal byť schopný povedať, či dosiahne vrchol a nastane krach v budúcom roku či v roku 1988. Náš výber akcií sa ledva hýbe, čo je ďalší dokaz, že zatiaľ rast DJI bude pokračovať.“

August 1986: "Ako som povedal, ak by manipulátori zmenili svoju taktiku, som si istý, že by som to rozpoznal. Teraz je jasné, že ju zmenili. Moja predpoveď je, že dosiahneme vrchol začiatkom roku 1987.“
December 1986: "Zatiaľ nevidím podobnosť DJI s jeho maximom z roku 1929 a s krachom vedúcim k ekonomickej depresii, pretože je veľa akcií, ktoré nedosiahli distribučný vrchol.“

19. január 1987: "Povedal som, že nedosiahneme konečný vrchol na DJI, pokiaľ máme tak veľa grafov akcií, ktoré ešte svojím rastom neprivábili verejnosť a nenastala distribúcia. Je ich v súčasnosti veľa vrátane mnohých, ktoré sú len na počiatku rastu. No súčasný rýchly rast burzy ma prinútil pozmeniť názor. Manipulátori nás určite nepovedú k depresii predtým, ako sa zbavia akcií, ktoré sú len na začiatku rastu,“ písal Ted Warren v poslednom vydaní Investolátora.

Ted Warren sa svojej ďalšej triumfálnej predpovede nedožil. Zomrel 7. februára 1987 po krátkej chorobe v Redondo Beach v Kalifornii. V tom istom roku v lete dosiahol DJI maximum, 2 746 bodov. O dva mesiace neskôr, 19. októbra 1987, mal index Dow Jones Industrial najväčší jednodňový prepad v histórii, 22,6 percenta. Presne podľa jeho predpovede sa trh spamätal, nezastavil sa až do roku 2000, keď nasledujúcich 13 rokov narástol o ďalších 700 percent za hranicu 11 700 bodov. Norbert PAUL

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:33