StoryEditor

Fico: Ak Rusi zastavia ropu, zimu prežijeme

28.12.2009, 14:25
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 16.30 | Tohtoročnú zimu prežijeme aj v prípade úplného zastavenia dodávok ruskej ropy vďaka dostatočným zásobám tejto suroviny bez problémov (na snímke premiér Robert Fico).

Po skončení mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady SR, ktorá sa venovala aktuálnemu riziku zastavenia dodávok ropy pre spor medzi Ruskom a Ukrajinou, to uviedol predseda vlády Robert Fico.

Tri mesiace bez problémov
"Keby došlo k úplnému odstaveniu dodávok ropy, sme schopní viac ako tri mesiace bez akýchkoľvek problémov dodávať ropné výrobky na trh," priblížil premiér s tým, že Slovensko má vytvorené zásoby tejto suroviny na viac ako 94 dní. Ďalšie zásoby má k dispozícii tiež rezort vnútra a obrany a v najkrízovejšej situácii by sa dala použiť aj ropa z potrubného systému Transpetrolu. "Mohol som preto dnes na Bezpečnostnej rade konštatovať, že z hľadiska zásob je SR dobre pripravená," zdôraznil Fico.

Politický spor
Bratislavská rafinéria Slovnaft dostala ako súkromná spoločnosť od krízového štábu ministerstva hospodárstva odporúčanie, aby si pre svoje vlastné potreby zakontrahovala dodávky ropy aj iným spôsobom ako ropovodom Družba. Takáto ropa by podľa premiéra mohla na Slovensko prísť za 25 až 30 dní.

Aktuálna situácia okolo ohrozenia dodávok ropy z Ruska nie je podľa Fica rovnako ako pri plyne prejavom nedostatku tejto suroviny, ale problémom vzájomného vzťahu dvoch štátov, Ruska a Ukrajiny, ktoré sú životne dôležité pre zásobovanie Slovenskej republiky a ďalších európskych štátov ropou aj plynom.

Sporné body
"Máme interné správy, že zo štyroch sporných bodov, ktoré boli medzi týmito dvoma krajinami, sú už tri vyriešené. Zostáva ešte jeden bod, na ktorom sa momentálne rokuje. Máme informácie, že sa medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou chystá aj stretnutie na najvyššej úrovni," uviedol Fico.

Spor má podľa premiéra podobný priebeh, ako to bolo v prípade plynovej krízy. "Plynová kríza bola však podstatne komplikovanejšia, pretože alternatívy iného dovozu plynu na Slovensko v roku 2009 neexistovali," dodal.

Plynová kríza nehrozí
Predseda vlády uviedol, že dnešné rokovanie Bezpečnostnej rady SR sa zaoberalo aj bezpečnosťou dodávok plynu na územie SR. "Pokiaľ ide o plyn, nie sú indície alebo nejaké náznaky, žeby k 1. januáru 2010 mohlo dôjsť k zastaveniu dodávok plynu," spresnil.

"Očakávame plynulé dodávky plynu, pritom však veľmi pozorne sledujeme veľmi napätú ekonomickú a finančnú situáciu na Ukrajine, ako aj vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom. Rovnako si pripravujeme krízové modely na obdobie február, marec, kde by možno táto pravdepodobnosť krízy mohla byť ešte vyššia," dodal premiér.

01 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: RTL chce preniknúť do východnej Európy 02 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Intel uviedol nový procesor pre mobily 03 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý odsúdený v prípade Enron 04 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Interbrew mieri do Srbska 05 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OMV rozširuje sieť staníc v NSR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:51