StoryEditor

Juan Jose Fernandez-Ansola: Deficit by mal byť nižší ako vyžaduje Maastricht

14.11.2004, 23:00
Vedúci misie Medzinárodného menového fondu J. Fernandez-Ansola hodnotí ekonomický vývoj na Slovensku

Medzinárodný menový fond minulý týždeň ukončil misiu na Slovensku. Jej výsledky v exkluzívnom rozhovore pre HN zhodnotil vedúci misie Juan Jose Fernandez-Ansola. Správu misie dnes na svojej webovej stránke zverejní ministerstvo financií.
Počas návštevy misie v máji tohto roka ste sa pochvalne vyjadrili o makroekonomickom vývoji na Slovensku. Zmenili sa odvtedy vyhliadky?
- Hospodársky rast je vyšší. Je tu väčšia potreba obozretnej politiky na riadenie vývoja a dosiahnutie maastrichtského kritéria trojpercentného rozpočtového schodku.

V máji ste upozornili na určité riziká daňovej reformy. Aké sú názory misie na ambiciózny rozpočtový cieľ tohto roku a roku 2005?
- Výber daní je v tomto roku doteraz dobrý, hlavne dane z príjmu, hoci existuje neistota pri DPH. Celkový obraz sa bude dať očakávať začiatkom budúceho roka. Všeobecne si myslíme, že sa tohtoročný a budúcoročný rozpočtový cieľ dá dosiahnuť.

Vytváranie pracovných miest a údaje o nezamestnanosti nesvedčia o účinnosti viacerých reforiem, ktoré mali zlepšiť podnikanie (privatizácia štátnych podnikov, zlepšenie právneho rámca a reforma trhu práce). Na druhej strane odvody zostávajú veľmi vysoké. Aké sú odporúčania MMF na zníženie jednej z najvyšších nezamestnaností v EÚ?
- Nezamestnanosť je veľmi dôležitým sociálnym problémom a vyžaduje si všestranný prístup k vzdelávaniu, zvýšeniu mobility pracovnej sily a zdaňovaniu. Očakávame, že reformy Zákonníka práce a zmeny dávok podporia zamestnanosť v blízkom období tým, že odstránia prekážky zamestnávania a prepúšťania a znížia tiež zneužívanie príspevkov v nezamestnanosti. Potrebné sú ďalšie opatrenia vo vysokoškolskom vzdelávaní. Skvalitniť sa má odborná príprava, aby zohľadňovala potreby trhu práce. Na zvýšenie mobility má vláda podporovať výstavbu dostupných bytov v oblastiach s nárastom zamestnanosti. Prioritou dopravnej infraštruktúry má byť vybudovanie spojenia medzi východnými oblasťami s vysokou nezamestnanosťou s centrami ekonomickej aktivity. Vláda musí pokračovať v hľadaní spôsobu poklesu zdaňovania práce. Odstránili sa prekážky investovania a zlepšila správa daní. Nedávna daňová reforma presunula daňové zaťaženie z kapitálu na prácu. Zvýšila motiváciu viac na kapitálovo intenzívne aktivity ako na rast zamestnanosti. Vláda sa bude musieť v najbližšej budúcnosti touto otázkou zaoberať.

Pred rokom misia upozornila na riziká vysokých administratívnych nákladov na individuálne dôchodkové účty, najmä vzhľadom na malý počet obyvateľov Slovenska. Už o šesť týždňov sa začne zavádzať druhý dôchodkový pilier. Presun odvodov z prvého do druhého dôchodkového piliera môže spôsobiť tlak na krátenie výdavkov v sociálnej oblasti a komplikovať úsilie splniť maastrichtské kritérium schodku...
- Je pravdou,, že je neistota pri druhom pilieri dôchodkovej reformy. Preto sme odporúčali prísnejší rozpočtový prístup k roku 2007, ako je doteraz v trojročnom finančnom výhľade. Veríme, že opatrenia sa sústredia na zabezpečenie ekonomického rastu, využijú sa projekty európskych fondov, bude pokračovať reštrukturalizácia neziskových sektorov, akými sú železnice, a prehodnotia výdavky na podpory, ktoré pravdepodobne neprispievajú k ekonomickému rastu, najmä v poľnohospodárstve.

V súvislosti s prijatím eura odporúča MMF novým členským krajinám urobiť hlavné opatrenia a reformy pred spustením mechanizmu ERM2, ktorý predchádza zavedeniu eura. Čo sa týka konvergenčných kritérií, je na Slovensku vysoká inflácia. Má centrálna banka upraviť svoju politiku?
- Hlavné reformy sa vzťahujú na štrukturálne úsilie pokračovať v rozvoji odolnosti ekonomiky voči šokom vrátane podpory flexibility trhu práce. Bude to dôležité najmä po tom, ako Slovensko stratí nástroj výmenného kurzu. V rozpočtovej oblasti si má Slovensko vybudovať určité pravidlá voči zraniteľnosti počas ERM2 a zabezpečiť sa proti možným nepriaznivým šokom pred skúšobným dátumom 2007. Ako som povedal, odporúčame, aby si vláda dala za cieľ znížiť deficit nižšie ako maastrichtské kritérium troch percent HDP, napríklad na dva a pol percenta HDP, a to orientáciou na opatrenia vo výdavkoch, ktoré podporia ekonomický rast.


Juan Jose Fernandez-Ansola je riaditeľom oddelenia pre Českú republiku, Slovensko a Slovinsko v Európskom odbore Medzinárodného menového fondu vo Washingtone. Už štyri roky je vedúcim misií MMF pre Slovensko a od minulého roku vedie taktiež misie do Českej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:04