StoryEditor

Pranie peňazí zostáva problémom

Spolupráca v boji proti praniu špinavých peňazí a nečestným daňovým praktikám, ako aj spoločný postup proti tzv. daňovým oázam -- to sú niektoré z hlavných bodov rokovacej agendy schôdzky G20, ktorá sa dnes začína v Berlíne.
Skupina G20 vznikla pred piatimi rokmi ako reakcia na krízu ázijských finančných trhov, pričom členmi tohto poradného fóra sú priemyselne vyspelé krajiny i štáty, označované ako rozvíjajúce sa trhy. Pôvodným cieľom bola pomoc pri predchádzaní finančných kríz v dôsledku vysokého zadlženia. Po 11. septembri 2001 pribudli opatrenia proti financovaniu medzinárodného terorizmu a praniu špinavých peňazí.
Členské štáty OECD chcú prostredníctvom pripravovaného kódexu opatrení proti škodlivým daňovým praktikám sťažiť možnosti daňového úniku a súčasne celosvetovo znemožniť kriminálne peňažné operácie. Výslovne teda nepôjde o nejaké predpisovanie konkrétneho daňového systému či sadzieb tej-ktorej krajine. "Nejde o nijakú harmonizáciu," konštatuje aj jeden z organizátorov stretnutia, nemecký štátny tajomník ministerstva financií Caio Koch-Weser. Cieľom je skôr identifikácia nečestných praktík, napríklad v smere k tzv. daňovým oázam a perspektívne aj o dosiahnutie dohody, ktorá by štáty zaviazala vymieňať si relevantné informácie.
OECD vedie zoznam potenciálne škodlivých bankových praktík, ktoré uplatňujú niektoré štáty. Z európskych krajín sú na čiernej listine ešte Luxembursko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Podozrivé postupy podľa OECD
-- dôležité dane štát vôbec nevyrubí v snahe prilákať zahraničný kapitál
-- pre zahraničný kapitál platia odlišné ustanovenia
-- chýba transparentnosť prijatých opatrení
-- chýba vôľa poskytovať príslušné informácie, a to aj napriek výslovnému vyžiadaniu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:32