StoryEditor

Radičová stopla zmeny v Pozemkovom fonde

08.09.2010, 12:57
Autor:
(čtk)(čtk)

Novým štátnym tajomníkom ministerstva financií (MF) sa stal Branislav Ďurajka. Bývalého šéfa daňovej a colnej sekcie ministerstva dnes do funkcie vymenovala vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) na návrh jej straníckeho kolegu a ministra financií Ivana Mikloša. Kabinet naopak nerozhodol o návrhu na výmenu šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorým sa mal stať jeho niekdajší riaditeľ František Hideghéty.

Ministerstvo financií má po menovaní Ďurajku dvoch štátnych tajomníkov, okrem neho post zastáva aj Vladimír Tvaroška (SDKÚ-DS). Stredopravá koalícia po nástupe k moci zúžila vrcholové vedenie ministerstiev, ktoré tak majú zväčša jedného štátneho tajomníka. V minulosti zvykli úrad zastupovať dvaja. Okrem MF zostala dvojica štátnych tajomníkov aj na ministerstve dopravy.

Radičovej kabinet dnes naopak vypustil z programu rokovania návrh na zmeny vo vedení SPF. Minister pôdohospodárstva a životného prostredia Zsolt Simon (Most-Híd) pôvodne navrhoval do funkcie generálneho riaditeľa niekdajšieho šéfa fondu Františka Hideghétyho. Hideghéty však svoju kanditatúru stiahol. Na čele SPF v súčasnosti stojí Ján Ilavský, ktorého do funkcie dosadila bývalá vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD).

Výhrady proti nominácii Hideghétyho mali podľa denníka Sme premiérka Radičová aj koaličné KDH. Denník upozornil na viaceré sporné prevody pôdy z minulosti, ktoré sa spájali s jeho menom. Spomenul napríklad kauzu Čierna voda z rokov 2003 až 2004, keď sa k lukratívnym pozemkom dostala firma blízka bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva výstavby za stranu Smer-SD Martinovi Glváčovi. Ďalším prípadom bol prevod pôdy v Šalkovej preverovaný Úradom boja proti korupcii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:33