StoryEditor

V Rakúsku a Nemecku môžete za rok dostať aj štrnásť nadštandardných platov

29.03.2011, 00:00
Ak ste lekár a chcete zarábať štyrikrát viac, od 1. mája to budete mať v Rakúsku a Nemecku oveľa ľahšie.

Týmto dvom krajinám totiž končí sedemročná výnimka o zatvorení svojho pracovného trhu, ktorú si vybojovali v roku 2004 v Európskej únii. Ak sa teda rozhodnete pracovať v týchto dvoch krajinách, jediné, čo budete musieť urobiť, je uzatvoriť zmluvu so zamestnávateľom.

Stále zarobíte viac
Výhod, prečo vycestovať, je viac. Aj keď boli tieto dve krajiny postihnuté krízou, stále tam zarobíte viac ako na Slovensku. "V niektorých prípadoch platy v Nemecku a Rakúsku niekoľkonásobne prevyšujú štandardné platy na obdobných pozíciách u nás,“ hovorí manažérka agentúry Grafton Katarína Očenášová.

Rakúske firmy okrem toho vyplácajú trinásty a štrnásty plat, ak ochoriete, poberáte stopercentný plat a po troch týždňoch "PN“ rozdiel platí poisťovňa. Vianočný plat navyše je samozrejmosťou aj v Nemecku, kde je ďalším plusom to, že tam zarobíte ešte o niečo viac ako v Rakúsku. Prihliadať však treba aj na životné náklady, ktoré rastú s rozlohou mesta.

Pri hľadaní práce v zahraničí vám pomôžu tamojšie úrady práce, ak sa rozhodnete "ísť po vlastnej línii“ najľahšou cestou je internet. Na stránke Európskych služieb zamestnanosti eures.europa.eu nájdete približne milión ponúk z celej Európy, no v prípade, že firma hľadá cudzinca, voľné miesto je označené modrou vlajkou Európskej únie. Z kvalifikovaných pozícií tam momentálne nájdete miesta výskumných pracovníkov, vysokoškolsky vzdelaných strojárov so znalosťou nemčiny a angličtiny. Voľné miesta sú tam aj pre zdravotníkov, fyzioterapeutov, masérov, kuchárov, kozmetičky, prácu si tam nájdete aj na jednu sezónu.

Tisíce voľných miest
Po novom nebudete už potrebovať potvrdenia od centrálneho, regionálneho a miestneho úradu práce. Vyššie kvalifikácie budú naďalej požadovať výbornú znalosť nemeckého jazyka, vo väčšine prípadov aj angličtiny, a príslušné vzdelanie, ktoré musíte preukázať. Rakúske a nemecké firmy si potrpia na kvalitne vypracovaný životopis a motivačný list. Ak uvažujete, že vycestujete, podľa personalistov bude najväčší záujem o lekárov či ľudí pracujúcich v automobilovom priemysle a v prípade Rakúska v cestovnom ruchu. "Voľné miesta sú najmä v službách rôzneho druhu, v zdravotníctve a širokej škále priemyslu. Firmy tiež vedia, že u nás vyrástli veľmi dobrí odborníci v IT sektore či vo výrobe. Uplatnenie nájdu aj menej kvalifikovaní ľudia,“ tvrdí Ľuboš Kováč, managing partner personálnej agentúry Lugera & Maklér. Práce by malo byť dosť. Ešte koncom vlaňajška napríklad Nemecká obchodná a priemyselná komora potvrdila, že jej chýba viac ako 400-tisíc kvalifikovaných pracovných síl, napriek tomu, že majú najnižšiu nezamestnanosť za posledné dve dekády.

Kto zákon zneužije, zaplatí
Podľa rakúskych a nemeckých prieskumov, no aj podľa zahraničných Slovákov, majú domáci strach. "V Nemecku sú obavy, aby sa sem nenahrnuli lacní robotníci, ktorí budú pracovať cez agentúry za dumpingovú, teda znehodnocujúcu mzdu. Ak však cudzinec pracuje, platí dane a správa sa podľa zákonov, nemá žiadny problém,“ hovorí Štefan Demjan, ktorý v Nemecku pracuje pre firmu Eurocopter. Demjan zároveň priznáva, že v začiatkoch musel tvrdšie pracovať, aby svojim kolegom dokázal svoje schopnosti.

Tí cudzinci, ktorí by chceli zákony v zahraničí "zneužiť“, to nebudú mať od mája také ľahké. Obe krajiny totiž už začali konať. Aby predišli masívnemu príchodu cudzincov a vyvarovali sa porušovaniu zákonov zo strany firiem upravujú zákony. Spoločnosť, ktorá bude ponúkať mzdu nižšiu, ako je rakúsky štandard, dostane pokutu. Tá bude rásť podľa toho, aký nízky plat ponúkne a podľa počtu zamestnancov, ktorí zaň budú pracovať. Ak firma zákon poruší, zamestnanec dostane výpoveď a môže ju to stáť od päť do stotisíc eur.

Rakúsko ani Nemecko dosiaľ nemali určenú minimálnu mzdu. Každé odvetvie má stanovené minimálne mzdové tarify a výšku minimálnej mzdy upravuje kolektíva zmluva.

Nemci to však plánujú plošne zmeniť. Je tak pravdepodobné, že ak od mája vycestujete do Nemecka, ponúknu vám minimálnu mzdu vo výške sedem a pol eura. V Mníchove dnes neoficiálne žije asi štyritisíc Slovákov. Je známe, že v oblasti servisu sa pracuje často bez oficiálnych povolení.

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S nožom na krku 02 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpočítateľné položky 03 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo by ste mali vedieť 04 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo na to starostovia 05 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komplikácie najmä s pozemkami 06 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Typy daňových priznaní 07 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové priznanie volá bezodkladne 08 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo na úradoch neprejde 09 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vzbura investorov 10 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V čom vyraziť do ulíc?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:29