Reuters
StoryEditor

Analytici sú optimistickí: naša ekonomika sa rýchlo zotaví

21.06.2021, 19:01
Autor:
TASRTASRklkl
Negatívne môže odhadovaný vývoj ovplyvniť prípadná tretia vlna pandémie.

Slovenská ekonomika sa zotaví už v tomto roku. Hovorí o tom najnovšia makroprognóza Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií.

"Rast HDP dosiahne 4,6 percenta a dobehne v druhej polovici roku svoju predkrízovú úroveň," odhadujú analytici.  

"V roku 2022 by mal pokračovať rast ekonomiky na úrovni päť percent podporený Plánom obnovy aj pokrízovým oživením súkromných investícií. Naďalej však pretrváva vyššia miera neistoty ohľadom budúceho vývoja," informuje IFP.

Možné riziko vidia v tretej vlne pandémie. "Tá by spomalila zotavenie, no jej škody by mohli byť vďaka vakcinácii nižšie v porovnaní s druhou vlnou. Naopak, pozitívnejší vývoj oproti prognóze by mohlo priniesť rýchlejšie rozpúšťanie úspor z úvodu roka do zvýšenej spotreby domácností."

„Pandémia presunula globálne preferencie spotrebiteľov od služieb k tovarom, čo v tomto roku podporí svetový obchod, priemyselnú výrobu a teda aj slovenský export. Aj vďaka tejto zmene spôsobila druhá vlna pandémie menší prepad slovenskej ekonomiky a jej zotavenie sa tak presunie už do aktuálneho roku,“ uviedol v tlačovej správe k makroekonomickej prognóze IFP rezort financií.

Druhá vlna pandémie sa podpísala hlavne pod prepad spotreby slovenských domácností v úvodných mesiacoch tohto roka. V druhom štvrťroku sa však začal domáci dopyt výrazne zotavovať, čo podporuje aj ekonomický rast.

„Vládne opatrenia stabilizovali disponibilné príjmy domácností počas pandémie, mzdy boli odolnejšie ako v prvej vlne a sú v blízkosti predkrízového trendu,“ uvádza IFP vo svojej makroekonomickej prognóze. Rástlo tak aj množstvo úspor a vkladov v bankách.

Uvoľnenie opatrení preto motivuje ľudí k nákupom a tržby obchodu stúpajú. Tvorba úspor domácností sa tak po výraznom raste začne počas roka znižovať a vracať do normálu. K tomu prispeje aj pokračujúca vakcinácia, ktorá by mala znížiť negatívny vplyv prípadnej tretej vlny pandémie.

V roku 2022 by mal podľa IFP pokračovať rast ekonomiky na úrovni piatich percent podporený plánom obnovy aj pokrízovým oživením súkromných investícií. Riziká prognózy sú na pozitívnej aj negatívnej strane. Tou negatívnou je vyššia miera neistoty v súvislosti s budúcim vývojom pandémie.

IFP však predpokladá, že vďaka očkovaniu by bol vplyv prípadnej tretej vlny len polovičný a ekonomiku by dočasne spomalil v roku 2021 o 0,5 percentuálneho bodu. Naopak, pozitívnejší vývoj oproti prognóze by mohlo priniesť rýchlejšie míňanie úspor spotrebiteľov z úvodu tohto roka. To by znamenalo vyššiu súkromnú spotrebu a rast HDP cez päť percent ešte v tomto roku.

Komentár - makroprognóza by hnky on Scribd

01 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 02 - Modified: 2023-12-20 12:33:28 - Feat.: - Title: Finančný sektor sa ochladil. Ekonomika a pracovný trh sa vyvíjajú stabilne 03 - Modified: 2023-12-14 15:31:08 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zlepšila odhad rastu ekonomiky, pomôže jej nižšia inflácia 04 - Modified: 2023-12-13 12:45:09 - Feat.: - Title: Mzdy už porážajú infláciu, no štát to videl ešte lepšie. Ružové okuliare však po varovaní od NBS odložil 05 - Modified: 2023-12-12 14:06:31 - Feat.: - Title: Rozpočet stojí na vratkých nohách: bankoví analytici tvrdia, že vláda má príliš ružové okuliare
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:56