StoryEditor

Predaj Slovenskej sporiteľne by mali vyšetriť Američania

29.10.2009, 23:00

Údajné podplácanie, ktoré malo sprevádzať okrem iného aj privatizáciu Slovenskej sporiteľne, budú riešiť americkí vyšetrovatelia. Korupcie sa mala pri skupovaní bánk v strednej Európe dopustiť rakúska Erste Bank.

Tvrdia to v rozhovore pre HN dvaja bývalí zamestnanci jej dcéry, Erste-Sparinvest, ktorí chcú dôkazy o korupcii už v novembri predložiť americkému ministerstvu spravodlivosti. "To potom môže začať vlastné vyšetrovanie. Môže poslať svojich ľudí do Viedne, do Bratislavy a všade, kde bude podozrenie," hovorí pre HN jeden z prepustených Hans Leitner. Podľa neho mali byť do škandálu zapletení úradníci, no nevylučuje ani vysokých politikov.

Erste bank v roku 2001 kúpila Slovenskú sporiteľňu. Vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová podozrenia odmieta. "Nikdy počas priebehu ani po privatizácii nevznikli žiadne pochybnosti o transparentnosti privatizácie ako takej."

Erste Bank obvinenia svojich bývalých manažérov vysvetľuje ako pomstu za výpoveď, ktorú mali dostať za podvody so zlatom. Prepustenie bolo podľa Leitnera založené na sfalšovaných dokumentoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:17