StoryEditor

Konkurencia sa postará o lacnejší plyn

06.02.2011, 23:00

Jeho firma ako prvá nabrala odvahu vstúpiť na trh s plynom pre domácnosti. Hovorí, že vedia ponúknuť alternatívu drahým ruským dodávkam. O plánovaných podieloch chce rozprávať až po roku, v každom prípade domácnosti považuje za kľúčový segment. Igor Nagy.

Vstúpili ste na trh s plynom a elektrinou pre domácnosti. Znamená to, že štátna regulácia už nenarúša konkurenčné prostredie?
Pôsobíme na viacerých trhoch a plne rešpektujeme pravidlá v každej krajine. Na otázku, či je regulácia správna, sa odpovedá veľmi ťažko. Dodávateľov elektriny je už viacero, aj keď je cena regulovaná, dá sa v tomto segmente podnikať. Tí, ktorí sa ozývajú, že je regulácia pri plyne zle nastavená, majú zdroj plynu iný ako my. Oni sú zviazaní dlhoročnými kontraktmi na dodávky ruského plynu, ktorý je naviazaný na ceny ropy, a majú tým zviazané ruky. My ponúkame domácnostiam plyn z burzy podľa aktuálnych cien. Otázka regulácie nie je pre nás kľúčová.

Garantujete o desať percent nižšie ceny. Ako je to možné?
Vývin technológií zlepšil likviditu na komoditných trhoch, ponuka sa zvýšila o skvapalnený plyn. Tankery brázdia moria a nosia plyn či už z Kataru, Egypta, Alžírska a podobne. A treba spomenúť aj bridlicový plyn, napríklad z Poľska. Dnes je ponuka vyššia ako dopyt, a práve tu získavame veľkú konkurenčnú výhodu. Samozrejme, využívame naše skúsenosti a know-how z viacerých trhov. Naši konkurenti, tradiční dodávatelia na trhu s elektrinou, majú portfólio zákazníkov veľké, a pre diverzifikáciu rizika musia nakupovať na dlhšie obdobie v stredných cenách na trhu. My kvôli nižšiemu počtu zákazníkov vieme byť v nákupoch pružnejší a vieme počkať na lepšie ceny na trhu.

Na trh s plynom sa chystajú aj ďalší hráči. Bude teda pre domácnosti lacnejší?
V princípe platí, že čím je silnejšia konkurencia, tým by mala ísť cena viac nadol. Treba však povedať, že sa bavíme o cene komodity. Približne tretinu z nej tvoria distribučné poplatky, ktoré sú pre každého rovnaké a stanovuje ich regulačný úrad. Rozhodne ceny elektriny už o niečo zlacneli.

Aký podiel chcete získať na trhu s domácnosťami?
Je to trošku špecifický segment, a dnes nechceme hovoriť o konkrétnych číslach. Chceme si vyskúšať, ako na našu ponuku budú reagovať zákazníci, k hodnoteniu podielu sa vrátime asi o rok, a potom budeme vedieť povedať aj nejaké čísla. Už v minulosti sa nám potvrdilo, že keď sme si pri vstupe do nového segmentu dávali nejaké čísla, tieto predikcie neboli podložené. To nechceme robiť. Nepoznáme ešte reakciu zákazníkov ani konkurencie. Samozrejme, o rok si spätne vyhodnotíme, čo sme urobili dobre a čo nie.

Ako veľmi sa chcete sústrediť na tento segment popri veľkých firemných klientoch?
Platí to, že tento segment je pre nás kľúčový a nie je pre nás len nejakou skúškou. Tak, ako sme vstúpili do segmentu, chceme pokračovať aj naďalej. Chceme byť na tomto trhu dlho, nielen zarobiť peniaze na nejakom projekte a odísť. Ambície, ktoré máme v Českej republike, chceme logicky preniesť aj na Slovensko.

Ako to vyzerá s projektom výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, kde je investorom vaša matka?
Je vytvorená spoločnosť štátnej spoločnosti Javys a ČEZ. Tento projekt pokračuje, aj keď sa možno časový horizont trošku natiahne. Pripravujeme aj projekt paroplynovej elektrárne v spolupráci s MOL-om, ktorý pokračuje trošku razantnejšie. Tieto projekty však nekoordinujeme my tu na Slovensku, ale ČEZ v Prahe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:17