StoryEditor

O prácu v Yazaki sa ľudia netrhajú

03.05.2010, 00:00

Práca odchádza na východ. Kým Prievidza smúti, Michalovce sa tešia. Metropola Zemplína, s takmer 24-percentnou

 nezamestnanosťou, potrebuje nové pracovné miesta ako soľ. Detaily o presune výroby však zatiaľ nevie. "Počuli sme o tom, ale oficiálne nič nevieme, nikto nám nič nenahlasoval,“ hovorí Adriana Krepelková, hovorkyňa úradu práce v Michalovciach. HN sa dozvedeli, že ani priamo vo firme netušia, čo sa bude v súvislosti s rušením prievidzského závodu diať. Pri poklese zamestnanosti v regióne je spoločnosť Yazaki Wiring Technologies Slovakia jediným väčším zamestnávateľom, ktorý už niekoľko mesiacov prijíma a hľadá nových ľudí.


Voľné miesta sú
"Od augusta nového roka ich prijala spoločnosť asi 90 a miesta operátorov výroby sú stále voľné,“ dodáva. Ak by firma chcela presunúť ľudí z Prievidze, podľa nej by obsadila nimi tieto miesta a ponuky by stiahla, čo sa doposiaľ nestalo. Krepelková priznáva, že napriek nedostatku príležitostí na zamestnanie nie je o prácu operátorov pri kompletizovaní káblových zväzkov prílišný záujem. Ide totiž o manuálnu činnosť pre menej kvalifikovaných a za nižšie mzdy. Niektorí si aj takúto prácu vážia, iní ju len odskúšajú, ak sú v núdzi a po čase odchádzajú. Aj dnes má úrad v ponuke niekoľko takýchto pozícií, ktoré nie sú už štvrtý mesiac obsadené.

Na Ukrajinu nepôjdu
"Robil som tam a nechcel by som sa vrátiť. Je to namáhavé a za malo peňazí,“ hovorí štyridsiatnik Michal, ktorého zárobky mierne presahovali minimálnu mzdu. Viacero ľudí sa podobne ako on anonymne sťažuje na tvrdú pracovnú disciplínu a neadekvátne zárobky. Mnoho z tých, čo zutekali od pásu, radšej poberá sociálne dávky a pracuje na čierno, alebo robí v zahraničí. "Ako Michalovčania sa môžeme len tešiť, že firma v našom meste vytvára nové pracovné miesta a prijme ďalších ľudí,“ konštatuje na margo najnovších správ primátor Viliam Záhorčák. Samospráva sa podľa neho snaží byť investorom v meste nápomocná a vytvárať im dobré podmienky. Neobáva sa, že by spoločnosť Yazaki zdvihla kotvy a presunula sa ďalej na Ukrajinu. V Užhorode sa podľa primátora už pokúšala vyrábať, ale prevádzku zrušila, lebo sa neosvedčila.

Chystajú rozvoj
Spoločnosť postavila pred dvoma rokmi v Michalovciach nový závod za takmer 60 miliónov eur, začala vyrábať káblové zväzky aj pre automobilku BMW a zaviazala sa zamestnať 3 000 ľudí. Tento stav sa jej však kvôli kríze a poklesu zákaziek podarilo doposiaľ naplniť len asi na dve tretiny. Ekonomiku v meste držia na nohách okrem spoločnosti Yazaki ďalší zahraniční investori, ktorí spolu zamestnávajú okolo 2 000 ľudí. Sú to nemecké strojárke spoločnosti BSH Drivers und Pumps a Michatek, americko-dánsky výrobca zdravotníckych pomôcok Unomedical a francúzska syráreň Bel Slovensko. "Mal som stretnutie s nimi a uistili ma, že uvažujú skôr o rozširovaní produkcie než o jej redukcii,“ ubezpečuje primátor.

01 - Modified: 2003-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hra o 82 miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:48