StoryEditor

Ak príde kríza, vzdajme sa eura, tvrdia analytici

24.07.2010, 12:00
Autor:
TASRTASR
Nedá sa jednoznačne odhadnúť, či by bol návrat Slovenska ku korune pre krajinu pozitívom. Všetko by podľa analytikov, ktorých oslovila TASR, záležalo od krokov Národnej banky Slovenska.

"Na jednej strane by naša centrálna banka mohla podporovať politiku vyššej inflácie, pokiaľ by však bola konzervatívnejšia, bolo by to pre Slovensko pozitívnejšie," konštatoval riaditeľ Nadácie F.A. Hayeka Matúš Pošvanc.

Radšej korunu
Analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS) Juraj Karpiš je presvedčený, že lepším riešením v prípade krízy v eurozóne by bolo vystúpenie Slovenska z Európskej menovej únie (EMU). "Vystúpenie z EMU v kombinácii so zavedením voľnej konkurencie svetových mien na našom území. Nehrozili by tak masívne defenzívne výbery eur z bánk, únik kapitálu, znehodnotenie úspor ani zvýšenie nákladov na podnikanie pre zahraničných investorov," vysvetlil ekonóm.

Investori by potom podľa neho mohli na Slovensku podnikať v mene, ktorú by si sami určili. "Pravdepodobne by to bolo euro alebo v niektorých prípadoch dolár. Získali by sme tak výhody vyplývajúce z používania svetovej meny bez nutnosti platiť za nezodpovednú fiškálnu politiku v iných krajinách," dodal analytik INESS.

Nútené vystúpenie by uškodilo
Analytik UniCredit Bank Slovakia Dávid Dereník si myslí, že ak by bolo Slovensko nútené prejsť naspäť k starej mene, záležalo by najmä na príčinách prechodu. "Ak by šlo o nútené vystúpenie z eurozóny pre nedisciplinovanú rozpočtovú politiku či porušenie iných pravidiel, bol by výstup z eurozóny pre SR negatívom. Dôvera investorov by poklesla a predražilo by sa aj financovanie deficitu krajiny," vysvetlil Dereník.

Druhý možný scenár návratu SR ku korune je zavedenie pôvodných mien súčasných členských krajín eurozóny. "Negatívom v tomto prípade by bol najmä návrat k transakčným nákladom pri prevode mien kvôli zahraničnému obchodu. Na druhej strane by si SR prostredníctvom národnej banky mohla znova kontrolovať monetárnu politiku, a teda dôležité nastavenie menového kurzu," priblížil analytik.

Slovensko však podľa neho zo spoločnej meny stále ťaží, keďže je malou otvorenou ekonomikou. "V čase hospodárskej krízy euro Slovensku skôr ubralo, ako pomohlo, no som presvedčený, že v budúcnosti pozitíva eura prevýšia jeho negatíva," uzavrel Dereník.

01 - Modified: 2004-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o pozemky v Modre 02 - Modified: 2004-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko zo zahraničia 03 - Modified: 2004-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA začali na letiskách odoberať odtlačky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:58