StoryEditor

Štát na dôchodky míňa rekordne veľa. Výdavky počas roka stúpli o miliardu

23.09.2011, 00:00

Dôchodky z prvého penzijného piliera, teda zo Sociálnej poisťovne, budú zaťažovať verejné financie každým rokom viac. Výdavky na dôchodkové dávky totiž presiahnu v najbližších rokoch hranicu šiestich miliárd eur, a to aj napriek plánovaným zmenám v systéme ich poskytovania. V roku 2014 by mali podľa odhadov Sociálnej poisťovne dosiahnuť 6,35 miliardy eur, čo je takmer o jednu miliardu viac ako v tomto roku.

Nové opatrenia
Platby na slovenské dôchodky by mohli byť ešte vyššie, ak sa nepodarí schváliť plánované opatrenia rezortu práce. To chce cez prerokúvanú novelu zákona o príjme zo závislej činnosti okrem iného upraviť aj spôsob valorizácie dávok. Namiesto doteraz využívanej švajčiarskej valorizácie, teda o infláciu a rast priemerných miezd, má zostať už iba inflácia. Nepôjde však o tradičnú infláciu, ale špeciálnu – dôchodcovskú. Tá by mala podľa predbežných odhadov dosahovať v najbližších rokoch približne úroveň 3,5 percenta. Takýto krok obhajuje minister práce Jozef Mihál (SaS), ktorý presviedča o lepšom odzrkadľovaní nárastu cien pre dôchodcov práve cez tovary a služby, ktoré seniori nakupujú najčastejšie. Pred negatívnymi následkami však varuje Jednota dôchodcov Slovenska.

V hre sú pritom aj ďalšie opatrenia. Ministerstvo práce totiž plánuje zaviesť strop na penziu. Jej výška by tak nemala presiahnuť sumu priemernej mzdy v hospodárstve. Okrem toho sa nahlas už hovorí aj o predlžovaní veku odchodu do penzie. Ten by sa predlžoval podľa toho, ako by stúpala priemerná dĺžka dožitia ľudí na dôchodku.

Dôvod druhý pilier
Ministerstvu sa už podarilo presadiť jednu zmenu, ktorá znížila finančnú náročnosť výplaty dávok. Od januára totiž Mihál presadil, aby si ľudia čerpajúci predčasný dôchodok museli vybrať medzi dávkou a prácou. Toto v tomto roku ušetrilo Sociálnej poisťovni takmer sto miliónov eur. Naopak, celú situáciu jej zhoršuje druhý pilier, do ktorého odvádza polovicu z 18-percentného povinného sociálneho odvodu. S týmto jej pomáha štát, ktorý jej ročne posunie z rozpočtu takmer 1,6 miliardy eur.

Výdavky na dôchodky neustále rastú. Za posledných päť rokov stúpli o 1,77 miliardy eur. Kým v roku 2005 na ne poisťovňa minula 3,47 miliardy eur, vlani to bolo už vyše 5,2 miliardy eur. Najväčšiu časť tvoria pritom starobné dávky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:16