StoryEditor

Na úplatok ide priemerne 13 percent z vysúťaženej ceny

24.10.2012, 00:00


Priemerná výška úplatku pri udeľovaní zákaziek alebo dotácií je 13 percent z ich celkovej hodnoty. Vyplýva to z prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), do ktorého sa v priebehu štyroch týždňov na prelome augusta a septembra tohto roku zapojilo 425 podnikateľov z celého Slovenska.

„Najviac respondentov, až 42 percent, si myslí, že úplatky sa pohybujú od 10 do 20 percent z hodnoty zákazky alebo dotácie. Druhá najväčšia skupina, približne tretina respondentov, odhaduje, že úplatky sa pohybujú v intervale od 5 do 10 percent. Tretia skupina, a teda 13 percent opýtaných, je pesimistickejšia, o úplatkoch hovorí v rozmedzí od 20 do 50 percent z hodnoty zákazky, resp. dotácie,“ hovorí Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

Aliancia získala údaje v anonymnom prieskume od podnikateľov. Z nich vyplýva, že pravdepodobnosť výskytu korupcie je vyššia v tých prípadoch, ak je predmetom obstarávania sofistikovanejší produkt. Do komplikovaných produktov, ktoré sú navyše často prispôsobované individuálnym požiadavkám obstarávateľov, je totiž jednoduchšie extra platby skryť a ťažšie sa odhaľujú.

Korupcia prevláda v štátnom sektore
V oblasti zdravotníctva bolo zaujímavým zistením, že súkromné vlastníctvo a motivácia tvoriť zisk sú efektívnejšie protikorupčné nástroje ako kontrolné mechanizmy štátu. Vnímaný rozsah korupcie pri obstarávaní súkromných zdravotných poisťovní a súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je približne o tretinu nižší v porovnaní so štátnou zdravotnou poisťovňou a verejnými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Od účasti vo verejnom obstarávaní odrádza mnohých podnikateľov všeobecné presvedčenie, že vo verejných súťažiach sa pred najkvalitnejšími uchádzačmi uprednostňujú firmy, ktoré majú najlepšie kontakty na verejných funkcionárov. Myslia si to až dvaja podnikatelia z troch. Len 12 percent respondentov verí, že kvalita ponuky vyhráva pred dobrými kontaktmi.

Najviac skorumpované sú ministerstvá
Najvyššie riziko výskytu korupcie je podľa respondentov na ministerstvách, ďalej v inštitúciách poskytujúcich peniaze zo štrukturálnych fondov, ostatných ústredných orgánoch štátnej správy, orgánoch vyšších územných celkov a na súdoch a prokuratúre.

Naopak, najmenší výskyt korupcie je podľa podnikateľov vo vzťahoch so súkromnými podnikmi, súkromnými zdravotníckymi zariadeniami, súkromnými školami a súkromnými zdravotnými poisťovňami.

O projekte
Prieskum je súčasťou projektu, ktorého cieľom je zníženie rozsahu korupcie v podnikateľskom prostredí na Slovensku. Výsledky prieskumu v plnom znení zverejní PAS po ich hĺbkovom zanalyzovaní. V záverečnej fáze projektu v októbri 2012 predstaví PAS súbor odporúčaní na potláčanie korupcie a zvýšenie transparentnosti v podnikateľskom prostredí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:02